Voedingssupplementen effectief in preventie COVID-19

22 april 2021

Uit onderzoek onder bijna 450.000 consumenten blijkt dat het gebruik van probiotica, omega-3 vetzuren, multivitamines en vitamine D het risico op een COVID-19 infectie verlaagt.

 

Tot op heden werd nog weinig aandacht besteed aan de rol van een goede voedingsstatus in de bescherming tegen COVID-19.

Uit een groot observationeel onderzoek gepubliceerd in BMJ Nutrition, Prevention & Health bij bijna 450.000 consumenten in Engeland, Amerika en Zweden blijkt nu dat het gebruik van voedingssupplementen het risico op een COVID-19 infectie verlaagt.

Na correctie voor mogelijke risicofactoren, werden de volgende risicoverlagingen gevonden tussen gebruikers en niet-gebruikers:

  • probiotica -14%
  • multivitamines -13%
  • omega-3 vetzuren -12%
  • vitamine D -9%

 

Na stratificatie op geslacht, leeftijd en body mass index (BMI) bleven bij vrouwen de beschermende associaties bestaan voor alle leeftijdsgroepen en BMI-groepen. Bij mannen was dit niet het geval.

Voor de supplementen met vitamine C, zink of knoflook werd geen beschermende effect gevonden.

Voedingssupplementen kunnen een beschermend effect geven tegen een infectie met het coronavirus. Meer aandacht voor een goede voedingsstatus in de preventie van COVID-19 en meer onderzoek op dit gebied is van belang.

 

 

Meer informatie over de rol van een goede voedingsstatus, probiotica, multivitamines, omega-3 vetzuren, vitamine D en andere voedingsstoffen, zie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.