Factsheet Vitamine B12 en zwangerschap

21 augustus 2023

Lees de nieuwe factsheet van de KNOV over het belang van vitamine B12 tijdens de zwangerschap en de mogelijke oorzaken, risicogroepen en gevolgen van een vitamine-B12-deficiŽntie.

 

De KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) heeft de Factsheet Vitamine B12 en zwangerschap gepubliceerd.

In deze factsheet wordt onder andere informatie gegeven over waar vitamine B12 belangrijk voor is en wat de mogelijke oorzaken, risicogroepen en gevolgen van een vitamine-B12-deficiŽntie zijn.

Vitamine B12 is, naast andere vitamines, een belangrijke bouwsteen in de foetale ontwikkeling en de maternale gezondheid. Een vitamine-B12-deficiŽntie in de zwangerschap komt nauwelijks voor. Echter, het aantal zwangeren in de risicogroepen voor een vitamine-B12-deficiŽntie neemt over de jaren steeds verder toe. Tot deze risicogroepen horen bijvoorbeeld zwangeren met een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon, een maagaandoening, hyperemisis gravidarum (zwangerschapsbraken), het langdurig gebruik van bepaalde medicatie en zwangeren die in het verleden een bariatrische operatie (maagverkleining) hebben ondergaan.

Bron: KNOV

 

 

Meer informatie over het belang van vitamine B12 voor een gezonde zwangerschap en de risicogroepen voor een vitamine-B12-deficiŽntie, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.