Lage vitamine-D-status leidt tot slechtere prognose na een COVID-19 infectie

3 augustus 2023

Uit Italiaans onderzoek blijkt dat patiŽnten met een COVID-19 infectie met een goede vitamine-D-status en patiŽnten die vitamine-D-suppletie ontvingen, een kortere ziekenhuisopnameduur en een lager overlijdensrisico hadden.

 

Uit dit Italiaanse onderzoek blijkt dat 87% van de COVID-19 patiŽnten in het ziekenhuis (n= 288) een niet optimale vitamine-D-status (< 75 nmol/l) heeft.

PatiŽnten met een ernstige vitamine-D-deficiŽntie (< 25 nmol/l) hebben een langere ziekenhuisopnameduur en een verhoogd risico om te overlijden (50,8% ten opzichte van 25,5% van patiŽnten met een vitamine-D-status ≥ 25 nmol/l. Ook bij een hogere afkapgrens < 50 nmol/l (vitamine-D-deficiŽntie) wordt een hoger overlijdensrisico gezien (38,4% versus 24,6%).

PatiŽnten met een vitamine-D-deficiŽntie (< 50 nmol/l) kregen vervolgens 450 Ķg vitamine D op 2 opeenvolgende dagen (totaal 900 Ķg vitamine D ofwel 36.000 IE).

De COVID-19 patiŽnten die vitamine-D-suppletie ontvingen (n= 56) hadden een kortere ziekenhuisopnameduur en een verlaagd overlijdensrisico ten opzichte van de COVID-19 patiŽnten die geen vitamine-D-suppletie ontvingen.

Het onderzoek is gepubliceerd in Nutrients.

 

 

Vitamine D heeft een belangrijke functie in het immuunsysteem. Voor meer informatie en meer onderzoeksresultaten over de vitamine-D-status en vitamine-D-suppletie in de preventie, behandeling en het herstel van COVID-19, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.