Uit Italiaans onderzoek blijkt dat patiënten met een COVID-19 infectie met een goede vitamine-D-status en patiënten die vitamine-D-suppletie ontvingen, een kortere ziekenhuisopnameduur en een lager overlijdensrisico hadden.
Uit dit Italiaanse onderzoek blijkt dat 87% van de COVID-19 patiënten in het ziekenhuis (n= 288) een niet optimale vitamine-D-status (< 75 nmol/l) heeft.
Patiënten met een ernstige vitamine-D-deficiëntie (< 25 nmol/l) hebben een langere ziekenhuisopnameduur en een verhoogd risico om te overlijden (50,8% ten opzichte van 25,5% van patiënten met een vitamine-D-status ≥ 25 nmol/l. Ook bij een hogere afkapgrens < 50 nmol/l (vitamine-D-deficiëntie) wordt een hoger overlijdensrisico gezien (38,4% versus 24,6%).
Patiënten met een vitamine-D-deficiëntie (< 50 nmol/l) kregen vervolgens 450 µg vitamine D op 2 opeenvolgende dagen (totaal 900 µg vitamine D ofwel 36.000 IE).
De COVID-19 patiënten die vitamine-D-suppletie ontvingen (n= 56) hadden een kortere ziekenhuisopnameduur en een verlaagd overlijdensrisico ten opzichte van de COVID-19 patiënten die geen vitamine-D-suppletie ontvingen.
Het onderzoek is gepubliceerd in Nutrients.
Vitamine D heeft een belangrijke functie in het immuunsysteem. Voor meer informatie en meer onderzoeksresultaten over de vitamine-D-status en vitamine-D-suppletie in de preventie, behandeling en het herstel van COVID-19, zie:
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|