Genetische varianten in vitamine-D-metabolisme beÔnvloeden ernst COVID-19

26 november 2021

Personen met bepaalde genetische varianten in het vitamine-D-metabolisme hebben een groter risico op een vitamine-D-deficiŽntie en een ernstiger beloop van een COVID-19 infectie.

 

Recent zijn 2 onderzoeken verschenen waarin bepaalde genetische varianten in het vitamine-D-metabolisme een groter risico op een lage vitamine-D-status en een ernstiger beloop van een COVID-19 infectie geven.

Zo blijkt uit Portugees onderzoek dat in Portugal 19% een genetische variant in DHCR7 heeft waardoor minder vitamine D in de huid wordt aangemaakt. In de totale Europese bevolking heeft 10% deze variant.

DHCR7 (7-dehydrocholesterol reductase) zet 7-dehydrocholesterol in de huid om in previtamine D3 (precholecalciferol). Door de warmte in de huid wordt vervolgens previtamine D3 omgezet in vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D3 wordt daarna afgegeven aan de bloedcirculatie.

Uit ander onderzoek blijkt dat ook genetische varianten in de andere enzymen in het vitamine-D-metabolisme of in de vitamine-D-receptoren een verhoogd risico op een ernstige vorm van COVID-19 geven.

Deze onderzoeken geven het belang van een goede vitamine-D-status aan. De vitamine-D-status is eenvoudig te verbeteren door vitamine-D-suppletie.

 

Meer informatie over het belang van vitamine D in de preventie en behandeling van COVID-19 en informatie van de verschillende genetische varianten in het vitamine-D-metabolisme, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.