WHO waarschuwt voor obesitas epidemie en roept op tot actie

3 mei 2022

Bijna 6 op de 10 volwassenen in Europa kampen met overgewicht of obesitas, zo blijkt uit een rapport van de WHO. Nederland zit iets onder dit gemiddelde.

 

Bij kinderen is bijna 1 op de 3 in Europese landen te zwaar. Het gaat om 29% van de jongens en 27% van de meisjes. Wereldwijd is overgewicht en obesitas alleen in de Verenigde Staten een groter probleem dan in Europa.

Na een hoge bloeddruk, ongezonde voeding en roken, is obesitas de 4e risicofactor voor het ontstaan van niet-overdraagbare ziekten. Zo hebben mensen met overgewicht en obesitas hebben een groter risico op het krijgen van verschillende ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes mellitus, leververvetting, luchtwegaandoeningen, chronische nierziekten, gewrichtsklachten en mentale problemen. In de onderstaande figuur worden deze ziekten weergegeven.

Figuur: Ziektebeelden die geassocieerd zijn met obesitas (WHO 2022)

Ziektebeelden die geassocieerd zijn met obesitas

 

Overgewicht en obesitas zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken in Europa, met naar schatting 1,2 miljoen sterfgevallen per jaar. Dat komt overeen met 13% van de totale sterfte.

Daarnaast veroorzaken overgewicht en obesitas ook meer ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid en minder 'gezonde' jaren.

Voor meer informatie zie: WHO European Regional Obesity Report 2022

 

De WHO roept op tot de volgende maatregelen:

  • implementatie van fiscale interventies (zoals een suikertaks en minder btw op gezonde voedingsmiddelen)
  • beperking van de marketing van ongezonde voedingsmiddelen voor kinderen
  • verbetering van de behandeling van overgewicht en obesitas in de basisgezondheidszorg
  • meer inspanning om een goede voeding en meer beweging onder alle leeftijdsgroepen te stimuleren

 

Bron: WHO

 

 

Meer informatie over de oorzaken van overgewicht en obesitas en de voedings- en leefstijladviezen die van belang zijn in de preventie en behandeling van overgewicht en obesitas zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.