De obesitas epidemie in Europa

8 mei 2019

Epidemie naar hoogtepunt: tussen 2026-2054 heeft meer dan 25% van de Europeanen obesitas.

 

De Europese obesitasepidemie bereikt zijn hoogtepunt tussen 2026 en 2054, wanneer meer dan 25% van de bevolking obesitas zal hebben. Dat concludeert promovenda Nikoletta Vidra die op 25 april gepromoveerd is op haar proefschrift The obesity epidemic in Europe; assessing past and current mortality burden and the future of obesity aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In 2012 bedroeg de obesitas-gerelateerde sterfte gemiddeld 10% van alle sterfte in 26 Europese landen. Als obesitas niet zou voorkomen, zou de levensverwachting gemiddeld 1,22 jaar hoger zijn voor mannen en 0,98 jaar voor vrouwen. In West-Europa was de sterftelast van obesitas iets lager dan in Oost-Europa, met het Verenigd Koninkrijk als koploper in West-Europa. De invloed van obesitas op sterfteniveaus is gaandeweg groter geworden, met belangrijke verschillen tussen geboortegeneraties.

Obesitas wordt gezien als een wereldwijde epidemie, zowel qua prevalentie als qua gezondheidslast. Het percentage mensen met obesitas in Europa is het op een na hoogste ter wereld. Vidra onderzocht daarom welke invloed obesitas heeft op sterfteniveaus en sterfteontwikkelingen in Europa en hoe de Europese obesitasepidemie zich waarschijnlijk zal ontwikkelen. Zij gebruikte daarvoor een combinatie van demografische en epidemiologische data en methoden.

In Europa heeft obesitas een substantiŽle invloed op sterfteniveaus, met duidelijke verschillen tussen landen. Het Verenigd Koninkrijk lijkt voorop te lopen in West-Europa en is op weg de Verenigde Staten achterna te gaan. De verschillen tussen Europese landen kunnen in verband worden gebracht met zowel omgevingsfactoren (bijv. een omgeving die obesitas bevordert) als individuele factoren (bijv. voedings- en bewegingspatronen).

Bron: RUG

 

 

Lees meer over de risicofactoren voor de ontwikkeling van obesitas en de preventieve maatregelen, zie e-book Obesitas.

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.