Verhoogde risicoís van COVID-19 tijdens zwangerschap

23 maart 2021

Zwangeren met COVID-19 hebben een verhoogd risico op pre-eclampsie, vroeggeboorte en een miskraam. Voedingsadviezen verdienen meer aandacht.

 

Dit blijkt uit een grote meta-analyse die gepubliceerd is in Canadian Medical Association Journal (CMAJ).

Zwangeren die COVID-19 krijgen hebben 33% meer risico op pre-eclampsie, 82% meer risico op vroeggeboorte en 111% meer risico op een miskraam.

Bij een ernstige vorm van COVID-19 liggen deze risico nog hoger. De risicoís van de ernstige vorm van COVID-19 in vergelijking met de milde vorm van COVID-19 geven een 316% hoger risico op pre-eclampsie, 329% hoger risico op vroeggeboorte, 99% hoger risico op zwangerschapsdiabetes en 89% hoger risico op een miskraam.

In de RIVM-adviezen Zwangerschap en COVID-19 en in de LCI-richtlijn COVID-19 (onderdeel Zwangerschap, (werk) en COVID-19 wordt hierover nog geen melding gemaakt.

 

Naast aandacht voor een verminderde blootstelling aan het COVID-19 virus, zijn ook voedings- en leefstijladviezen van belang om het risico op een ernstige vorm van COVID-19, pre-eclampsie, vroeggeboorte, een miskraam en zwangerschapsdiabetes te verminderen.

Een goede voedingsstatus tijdens de zwangerschap met inname van voldoende essentiŽle voedingsstoffen (zoals vitamines en mineralen) is extra belangrijk.

 

Meer informatie over het belang van de verschillende voedingsstoffen bij COVID-19 en het risico op tekorten zie:

 

Meer informatie over de behoefte aan vitamines en mineralen tijdens de zwangerschap en de preventie van zwangerschapscomplicaties zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.