Extra ijzer leidt tot hoger geboortegewicht

27 juni 2013

IJzersuppletie tijdens de zwangerschap is geassocieerd met een verhoging van het geboortegewicht.

​ 

In de British Medical Journal is een meta-analyse gepubliceerd naar het effect van ijzersuppletie tijdens de zwangerschap. In deze analyse zijn 48 gerandomiseerde onderzoeken (17.793 vrouwen) en 44 cohort studies (1.851.682 vrouwen) meegenomen.

Uit het onderzoek blijkt dat een anemie tijdens het 1e of 2e trimester leidt tot een significant hoger risico op een kind met een laag geboortegewicht en tot een hoger risico op vroeggeboorte.

Het gebruik van extra ijzer tijdens de zwangerschap leidt tot een verhoging van de hemoglobineconcentratie bij de moeder en tot een significante afname van het risico op een ijzerdeficiŽntie en (ijzergebreks)anemie bij de moeder en tot een hoger geboortegewicht bij de pasgeborene. Het gebruik van extra ijzer leidde niet tot een significante verlaging van het risico op een vroeggeboorte.

In veel Europese landen worden aan zwangeren adviezen gegeven om voldoende ijzer met de voeding in te nemen en wordt tijdens de zwangerschap regelmatig de ijzerstatus gecontroleerd en zo nodig wordt ijzersuppletie geadviseerd.

In derdewereldlanden komt (door de slechte voeding) een ijzergebreksanemie frequent voor en de World Health Organization (WHO) adviseert daarom om in deze landen standaard ijzersuppletie (60 mg/dag) aan zwangeren te adviseren. Volgens de onderzoekers is dit een goed advies omdat voor elke toename van 10 mg ijzer per dag (tot 66 mg/dag) het relatieve risico van maternale anemie 0,88 was. Verder neemt het geboortegewicht met 15,1 g toe en neemt het risico op een laag geboortegewicht met 3% af bij iedere toename van 10 mg ijzer in de dosis.

​ 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.