Vitamine-K-onderzoek bij COVID-19 patiŽnten

25 februari 2021

In het CWZ in Nijmegen gaat onderzoek van start naar het effect van vitamine-K-suppletie op de bloedstolling van COVID-19 patiŽnten.

 

Voorjaar 2020 ontdekten onderzoekers van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen dat COVID-19 patiŽnten op de intensive care een fors vitamine-K-tekort hadden in vergelijking met patiŽnten zonder corona, zie bericht van 29 april 2020.

 

Vitamine-K-suppletie

Het vervolgonderzoek gaat nu van start. Het is een interventietrial waarin wordt gekeken of een behandeling zinvol is. 20 coronapatiŽnten in het CWZ krijgen een vitamine-K-pil en 20 patiŽnten een placebo. Longarts Rob Janssen: 'Bij al deze mensen gaan we bloed prikken en kijken of er verschillen zijn en wat het effect van vitamine K is. Hoe lang het onderzoek gaat duren, hangt af van hoe snel we dit aantal COVID-patiŽnten bij elkaar hebben. Hopelijk hebben we dat snel voor elkaar. Als we verschillen zien tussen beide groepen zal er een grotere studie worden opgezet.'

 

Vitamine K en bloedstolling

Vitamine K, die we binnenkrijgen via de voeding, is goed voor bloedvaten, hersenen, longen, nieren en botten. Vitamine K1 activeert in eerste instantie bloedstollingsfactoren in de lever. Vitamine K2 wordt ook direct vervoerd naar de longen en de bloedvaten, waar het eiwitten activeert die belangrijk zijn voor gezonde bloedvaten en gezonde longen. Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling. Bij een ernstig verloop van een coronabesmetting zijn vooral de heftige immuunreactie en de ernstige longaandoeningen die dat kan veroorzaken bekend. Daarnaast veroorzaakt het virus bij veel patiŽnten bloedstollingsproblemen en bloedproppen die onder andere kunnen vastlopen in de bloedvaten van de longen (longembolie). Vitamine K zorgt voor een gebalanceerde bloedstolling door activatie van zowel eiwitten die de stolling remmen als stimuleren.

 

3 aanverwante studies

Naast de interventietrial die nu is gestart, lopen er in CWZ nog 3 aanverwante studies. De 1e is een biomarker-onderzoek naar de invloed van vitamine D en K op ontstekingsstofjes in het bloed. Een 2e studie is gericht op een gen dat bepaalt hoe het lichaam met vitamine K omgaat. 'Je moet je voorstellen dat het menselijk lichaam de vitamine K 2000x kan recyclen. Bij sommigen gebeurt dat heel vaak, bij anderen weinig. We zoeken nu uit of dat gen bepaalt of je wel of geen ernstig verloop van corona kunt krijgen', aldus Rob. Dan is er nog een 3e studie, waarbij longbiopten van overleden coronapatiŽnten worden onderzocht. Rob: 'Hierbij kijken we naar de vitamine-K-afhankelijke eiwitten in de longen. Is er sprake van een verhoogd verbruik van vitamine K en waar speelt zich dat precies af?'

 

Promotie-onderzoek

Arts-onderzoeker Margot Visser gaat de interventietrial uitvoeren. De genoemde studies maken deel uit van haar promotietraject dat ze over een paar jaar hoopt af te ronden. Haar promotor is klinisch farmacoloog Cees Kramers, co-promotoren zijn longarts Rob Janssen, internist-infectioloog Ton Dofferhoff en arts-assistent interne geneeskunde Jona Walk. Een Noorse vitamine-K-producent sponsort het onderzoek.

Bron: CWZ

 

 

Meer informatie over vitamine K, de effecten van vitamine K in de preventie en behandeling van COVID-19 en de mogelijke genetische verschillen in het vitamine-K-metabolisme zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.