Personalised nutrition: diŽtist van de toekomst?

30 mei 2018

Wageningen University & Research en TNO doen onderzoek naar gepersonaliseerde voeding en gezondheid.

Vergroting

 

In het consortium Personalised Nutrition & Health (PNH) doen de Wageningen University & Research (WUR) en TNO onderzoek naar gepersonaliseerde voeding en gezondheid. Vanuit de WUR is Liesbeth Luijendijk (programmamanager Smart Customised Nutrition & Health) betrokken bij dit project.

Bekijk de YouTube video

 

Relevante biomarkers

Aan de hand van voedingsgerelateerde biomarkers zoals bloedbepalingen, bloeddruk, body mass index (BMI) en DNA-onderzoek kan een voedingsadvies worden gepersonaliseerd.

Ook persoonlijke voorkeuren en sociale context zijn belangrijk voor een persoonlijk voedingsadvies.

 

Vervanging van de diŽtist?

Volgens Luijendijk is het niet de bedoeling om de diŽtist te vervangen. 'Het is eerder zo dat wij dankzij de grote hoeveelheid data de statistische en wetenschappelijke onderbouwing van voedingsadviezen kunnen ondersteunen. De diŽtist van de toekomst heeft een belangrijke rol bij het begrijpelijk en toepasbaar maken van alle informatie over voeding die de consument krijgtí, aldus Luijendijk.

 

DiŽtist van de toekomst

Hoe meer persoonlijke data van verschillende personen in de databases, des te sterker wordt de statistische kennisbasis voor een persoonlijk advies. En de voortdurende wisselwerking tussen persoonlijk en algemeen zorgt dat er uiteindelijk voor iedereen een steeds beter advies uit kan rollen. Het is een groot en complex onderwerp, waarbij experts van WUR en TNO stap-voor-stap te werk gaan waarbij doelgroepgericht te werk wordt gegaan.

Naast gezondheidsaspecten en techniek wordt ook onderzoek gedaan naar motivatie-aspecten. Hierbij is ťťn van de doelen om consumenten bewust te maken van het effect van voeding op de eigen gezondheid onder andere door het zelf meten van de eigen gezondheid. Denk daarbij aan wearables, stappen, hartslag en bloeddruk.

Bron: WUR

 

Lees meer over het doen van voedingsgerelateerde bepalingen in:

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.