Het Warenwetbesluit Meel en Brood wordt per 1 januari 2017 aangepast.
Sinds 1 januari 2013 is de zoutnorm voor het gangbare brood zoals wit, bruin, volkoren en meergranenbrood verlaagd naar 1,8% op droge stofbasis. Met het verlagen van de zoutnorm in 2013 heeft de bakkerijbranche een zoutreductie van 25% bereikt.
Dankzij deze reductiestap is de zoutinname van de Nederlandse consument gedaald. Er zijn echter steeds meer consumenten die dagelijks andere broodproducten eten (zoals glutenvrij-, stok- en roggebrood). Om ook gezondheidswinst te behalen bij deze consumenten wordt het Warenwetbesluit Meel en Brood per 1 januari 2017 door het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport aangepast.
Vanaf 2017 wordt de brooddefinitie verruimd. Hierdoor vallen onder andere glutenvrije-, rogge- en stokbroden onder de zoutnorm. Dit betekent dat het maximale zoutgehalte in deze productsoorten ook 1,8% in de droge stof wordt. Het aanpassen gaat echter niet van de één op andere dag en daarom is een overgangstermijn van een jaar afgesproken met het ministerie. Op 1 januari 2018 moeten de aanvullende broodsoorten aan de zoutnorm voldoen.
Bron: NBOV
Lees meer over dit onderwerp in het e-book Alles over Natrium en chloor.
Gerelateerde nieuwsberichten: