Vitamine-D-suppletie verbetert samenstelling microbioom

7 juni 2016

Suppletie met een hoge vitamine-D-dosis verhoogt de diversiteit van bacteriŽn in het bovenste deel van het maagdarmkanaal en vermindert het aantal pathogene bacteriŽn.

 

Uit een Oostenrijkse pilotstudie bij 16 gezonde proefpersonen blijkt dat vitamine-D-suppletie van invloed is op de samenstelling van de darmflora. Dit artikel is gepubliceerd in de European Journal of Nutrition.

Samenstelling microbioom
De samenstelling van het microbioom werd vooraf en na 8 weken gemeten in de maag, dunne darm, colon en in de ontlasting.

Vitamine-D-suppletie
Gedurende de eerste 4 weken kregen de proefpersonen 980 IE vitamine D (24,5 Ķg)/kg lichaamsgewicht en de tweede 4 weken 490 IE (12,25 Ķg)/kg lichaamsgewicht.

Toename diversiteit microbioom
Na vitamine-D-suppletie bleek dat de diversiteit van het microbioom in het bovenste deel van het maagdarmkanaal was toegenomen en het aantal pathogene darmbacteriŽn (zoals Pseudomonas spp. en Escherichia/Shigella spp.) was afgenomen.

 

Bekijk de effecten van vitamine D op de immuniteit van de darm en in de behandeling van inflammatoire darmziekten, zie e-book Alles over Vitamine D.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.