Diversiteit microbioom bedreigd door FODMAP-dieet

6 juni 2016

Het FODMAP-dieet leidt tot een vermindering van de diversiteit van het microbioom.

 

Fermenteerbare voedingsvezels zijn belangrijk voor de darmmicrobiota.

FODMAP-dieet
Het FODMAP-dieet wordt voorgeschreven bij het prikkelbare darm syndroom. In het FODMAP-dieet wordt de inname van fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen beperkt.

Verandering microbioom
Het FODMAP-dieet zorgt er echter voor dat het microbioom in de darm verandert. De diversiteit van het microbioom neemt af.

Afname diversiteit microbioom
Juist de diversiteit in het microbioom is belangrijk omdat dat zorgt voor een groter aanpassingsvermogen, meer fysiologische reacties mogelijk maakt en het darmevenwicht makkelijker behouden blijft. Een grotere diversiteit van de darmflora is daarom van belang voor een goede gezondheid.

Belang gevarieerde voeding
Ook een eenzijdige voeding of andere diëten die bepaalde voedingsmiddelen uitsluiten (zoals vegetarische voeding, Atkins, Paleo) zorgen voor een vermindering van de diversiteit van het microbioom. Het is daarom belangrijk zo gevarieerd mogelijk te eten.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.