FODMAP-beperkt dieet bij prikkelbare darm syndroom

22 mei 2014

Het FODMAP-beperkte dieet blijkt een effectieve behandeling van het prikkelbare darm syndroom. Een goede begeleiding door een diŽtist is essentieel.

 

Het FODMAP-beperkte dieet is een voeding waaruit gedurende minimaal 6 weken een aantal producten wordt weggelaten. Denk aan sommige groentes, fruitsoorten, tarwe en zuivelproducten. Daarna worden de FODMAPs ťťn voor ťťn geherintroduceerd. De patiŽnt leert zo welke FODMAP welke klachten veroorzaakt.

Het FODMAP-beperkte dieet is bestemd voor patiŽnten met een Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Uit 4 gerandomiseerde onderzoeken met beperkte bewijskracht blijkt dat bij ongeveer 75% van de PDS-patiŽnten de klachten significant verminderen door dit dieet.

Toekomstig gedegen onderzoek met langetermijnuitkomsten zal moeten uitwijzen of het FODMAP-beperkte dieet de standaardtherapie zal worden bij patiŽnten met PDS. Extra aandacht is nodig voor het voorkůmen van obstipatieklachten bij het volgen van het FODMAP-beperkte dieet en de langetermijneffecten op de darmflora en de voedingsstatus (het ontstaan van bepaalde vitamine- en mineralentekorten).

Meer informatie over het FODMAP dieet:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.