P4HP-programma verbetert voedingspatroon van zwangeren

22 oktober 2025

Het P4HP-programma waarin diëtisten en verloskundigen samenwerken, verbetert het voedingspatroon van zwangere vrouwen (vooral hun inname van vitamine D, jodium en vis).

 

Dit blijkt uit het promotie-onderzoek Empowerment and interprofessional collaboration to improve maternal nutrition van Renske van Lonkhuijzen waarop zij op 23 oktober 2025 zal promoveren aan de Wageningen Universiteit.

Renske van Lonkhuijzen ontwikkelde en testte een programma genaamd 'Power 4 a Healthy Pregnancy' (P4HP) om zwangere vrouwen te helpen gezonder te eten.

In plaats van vrouwen simpelweg te vertellen wat ze moeten eten, stelt het programma hen in staat om hun eigen geïnformeerde voedselkeuzes te maken door het opbouwen van hun zelfvertrouwen en het maken van keuzes. In het onderzoek zijn tijdens de zwangerschap 4 extra gesprekken met de zwangere vrouwen gevoerd om hun voeding te bespreken (3 met hun verloskundige en 1 met een diëtist).

De verloskundigen en diëtisten gebruikten motiverende gesprekstechnieken. De resultaten toonden aan dat vrouwen in het programma hun voedingskwaliteit verbeterden, vooral hun inname van vitamine D, jodium en vis – allemaal belangrijk voor zowel de gezondheid van moeder als baby. Het onderzoek onderzocht ook hoe partners gezond eten tijdens de zwangerschap kunnen ondersteunen en bekeek de voedingsondersteuningsbehoeften van nieuwe moeders na de bevalling.

Zelfs kleine verbeteringen in voeding tijdens de zwangerschap kunnen grote gezondheidsvoordelen hebben voor hele populaties. Deze benadering erkent zwangere vrouwen als actieve deelnemers in hun eigen zorgbeslissingen, wat mogelijk kan leiden tot effectievere en respectvollere maternale zorginterventies.

Bron: WUR

 

 

Meer informatie over voedingsadviezen tijdens de zwangerschap, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.