Door een latere eerste menstruatie kan het risico op latere gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en borstkanker worden verminderd.
Het was al bekend dat een vroege eerste menstruatie (ofwel menarche) samenhangt met een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten en borstkanker.
Uit het Amerikaanse onderzoek GUTS (Growing Up Today Study) onder 7.530 kinderen van 9-14 jaar blijkt dat een gezondere voeding samenhangt met een latere start van de eerste menstruatie.
De onderzoekers hebben gekeken naar 2 voedingspatronen: AHEI (Alternative Healthy Eating Index) en EDIP (Empirical Dietary Inflammatory Pattern).
De AHEI meet hoe gezond een voeding is en geeft hogere scores aan gezonde voedingsmiddelen zoals groenten, peulvruchten en volkoren graanproducten. Bewerkt vlees, transvetten en zout krijgen juist een lagere score.
De EDIP meet hoe ongezond een voeding is: voedingsmiddelen zoals rood en bewerkt vlees, geraffineerde graanproducten en suikerhoudende dranken krijgen een hogere score.
Uit het GUTS-onderzoek blijkt dat meisjes met de hoogste AHEI-score (gezondste voeding) 8% minder kans hadden om binnen 1 maand hun eerste menstruatie te krijgen dan meisjes met de laagste score. Bij de EDIP-score was het omgekeerde zichtbaar: meisjes met een hoge score (ongezondste voeding) hadden 15% meer kans om binnen een maand ongesteld te worden dan meisjes met de laagste score. Deze resultaten staan los van lengte en BMI (body mass index).
Door een gezonde voeding kan de eerste menstruatie worden uitgesteld en dit kan mogelijk leiden tot een vermindering van het ziekterisico op latere leeftijd.
Het onderzoek is gepubliceerd in Human Reproduction.
Uit ander onderzoek blijkt dat meisjes met een vroege eerste menstruatie op latere leeftijd ook meer risico hebben op een vroege overgang, meer overgangsklachten en osteoporose. Meer informatie over een de relatie tussen een vroege menarche en de overgang, zie:
Gerelateerd nieuws:
| Bronnen |
|