Vroegere puberteit oorzaak van afname lengtegroei?

30 september 2021

Nederlanders blijven lang, maar worden iets korter. Speelt een lage vitamine-D-status en een vroegere puberteit een rol?

 

Nederlandse mannen van 19 jaar waren in 2020 gemiddeld 182,9 cm lang, vrouwen van dezelfde leeftijd 169,3 cm. Dat is iets korter dan bij de vorige meting, maar nog altijd zijn Nederlanders het langste volk ter wereld. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Beide geslachten zijn in de loop van de twintigste eeuw steeds langer geworden, maar sinds 1980 is in Nederland de groei eruit. Mannen die geboren zijn in 2001 zijn gemiddeld 1 cm kleiner dan die uit 1980. Bij vrouwen scheelde dit zelfs 1,4 cm.

De daling van de gemiddelde lengte heeft deels te maken met de toegenomen immigratie naar Nederland en kinderen die uit deze bevolkingsgroepen werden geboren. Maar ook bij mensen van wie alle ouders en grootouders in Nederland geboren waren stagneerde na 1980 de groei.

De huidige stagnatie van de groei is niet een typisch Nederlands fenomeen. Ook in bijvoorbeeld de Verenigde Staten vlakt de groei af en krimpen vrouwen iets.

Er kunnen meerdere factoren zijn die bijdragen aan minder lengtegroei zoals een minder gezond voedings- en leefpatroon en een vroegere puberteit.

De puberteit treedt nu eerder op dan 20 jaar geleden. Uit een meta-analyse blijkt dat een vitamine-D-deficiŽntie bij kinderen geassocieerd is met een verhoogd risico op een vroege puberteit.

 

Meer informatie over het belang van een goede vitamine-D-status bij kinderen en pubers, zie e-book Alles over Vitamine D.

 

 

Gereleateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.