Rood vlees beperken bij ijzerstapelingsziekten

6 november 2024

Vooral mensen met ijzerstapelingsziekten lopen een verhoogd risico op darmkanker als zij veel rood vlees (Fe3+) innemen.

 

Al jaren bestaat discussie over de schadelijkheid van rood vlees. Een te hoge inname van rood vlees zou het risico op darmkanker verhogen. De vraag is echter tot hoever de inname van rood vlees moet worden beperkt.

Nu blijkt dat vooral personen met ijzerstapelingsziekten een verhoogd risico op darmkanker hebben.

Uit onderzoek dat gepubliceerd is in Cancer Discovery blijkt dat een overmatige consumptie van ijzerrijk rood vlees samen met genetische aanleg kan bijdragen aan de ontwikkeling van darmkanker. Zo hebben met name personen met een erfelijke aanleg voor ijzerstapeling (zoals hemochromatose), een significant hoger risico om darmkanker te ontwikkelen als zij veel Fe3+ (aanwezig in rood vlees) innemen.

De onderzoekers adviseren patiënten met een verhoogde ijzerstatus om de ijzerinname te beperken, al dan niet in combinatie met ijzerchelatie waarmee het teveel aan ijzer via de urine en ontlasting wordt afgevoerd.

 

 

Meer informatie over de mensen die een verhoogd risico op een hoge ijzerstatus hebben en de mogelijkheden om de ijzerstatus te verlagen, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.