Voedingsadvies bij fibromyalgie

20 maart 2024

Deze week is het advies over fibromyalgie van de Gezondheidsraad verschenen en zij geven aan dat fibromyalgie als ziekte erkent moet worden. Welke voedingsadviezen zijn nuttig bij fibromyalgie?

 

Fibromyalgie wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van chronische pijn die verspreid is over het lichaam in combinatie met andere lichamelijke, cognitieve en/of emotionele (affectieve) klachten. Dit kan onder andere gaan om vermoeidheid, slaapproblemen, stijfheid, concentratie- en geheugenproblemen, stemmingsproblemen, hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, diarree en duizeligheid.

Op basis van onderzoeken uitgevoerd in meerdere delen van de wereld wordt geschat dat bijna 2% van de algemene bevolking fibromyalgie heeft. Fibromyalgie treedt vooral bij vrouwen op middelbare leeftijd op.

Fibromyalgie is een belangrijk gezondheidsprobleem dat erkend dient te worden. De klachten en gevolgen ervan moeten serieus worden genomen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies dat is opgesteld op verzoek van de minister van VWS.

Het is niet volledig begrepen wat fibromyalgie veroorzaakt en het beloop ervan beÔnvloedt. De huidige visie in de wetenschappelijke literatuur is dat verschillende biologische, psychologische en sociale factoren een rol spelen bij het ontstaan en voortduren van de klachten.

Bron: Gezondheidsraad

 

 

In het advies van de Gezondheidsraad wordt helaas weinig aandacht besteed aan de rol van voeding in het ontstaan en het beloop van fibromyalgie. Er wordt alleen aangegeven dat vitamine-D-suppletie niet nuttig is als er geen vitamine-D-deficiŽntie is.

Voedingstekorten kunnen een rol spelen bij fibromyalgie, zoals tekorten aan vitamine D, magnesium, thiamine, ijzer en anti-oxidanten.

Naast het opheffen van voedingstekorten kan een anti-inflammatoire voeding een gunstige rol spelen bij fibromyalgie.

 

Meer informatie over de voedingsadviezen bij fibromyalgie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.