Stofwisselingsprofiel als basis voor gepersonaliseerd voedingsadvies

6 januari 2023

Door in het voedingsadvies rekening te houden met het stofwisselingsprofiel kan de insulinewerking met 20% extra worden verbeterd in vergelijking met alleen een gezond voedingsadvies.

 

Dit blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+ (MUMC+), Wageningen University & Research, diverse kennisinstellingen en bedrijven in de voedingsindustrie dat gepubliceerd is in Cell Metabolism.

 

Preventie

De proefpersonen hadden overgewicht/obesitas en verstoringen in de stofwisseling, maar nog geen type-2-diabetes of hart- en vaatziekten. Met gerichte interventies kunnen deze mensen hun stofwisseling verbeteren en daarmee het risico op chronische ziekten (zoals type-2-diabetes) verlagen. Het onderzoek opent de weg richting meer persoonsgebonden interventies, aldus de onderzoekers.

 

Insulineresistentie in lever of spier

De deelnemers aan het onderzoek werden ingedeeld in 2 groepen op basis van hun stofwisselingsprofiel. De indeling werd gebaseerd op hoe goed insuline zijn werk doet in de lever en in de spieren. Bij een verminderde werking van insuline zijn de cellen in het lichaam minder of niet goed in staat het glucosegehalte in het bloed onder controle te houden, waardoor uiteindelijk type-2-diabetes en hart- en vaatziekten kunnen ontstaan.

 

Gepersonaliseerd voedingsadvies

De deelnemers kregen vervolgens op basis van loting een gepersonaliseerd voedingsadvies. Mensen die minder gevoelig waren voor de werking van insuline in de spieren bleken meer baat te hebben bij een voeding die relatief hoog is in eiwit (bijvoorbeeld zuivel en noten) en voedingsvezel (bijvoorbeeld volkorenproducten en groenten) en laag in vet. De deelnemers met een verminderde werking van insuline in de lever hadden meer baat bij een voeding met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren (bijvoorbeeld veel olijfolie en noten).

 

Vervolgonderzoek

In vervolgonderzoek willen de onderzoekers meer stofwisselingseigenschappen bepalen en ook nader onderzoek doen hoe die beļnvloed kunnen worden met voedings- en leefstijlinterventies. Ook zullen de testen, die deze eigenschappen meten, verder ontwikkeld moeten worden. Mogelijk zelfs tot een eenvoudige diagnostische of zelftest. Dit betekent dat op de wat langere termijn mensen op basis van hun eigen gezondheidshandtekening meer persoonlijke voedingsbegeleiding kunnen krijgen of voedingskeuzes kunnen maken, waarmee ze hun gezondheid kunnen verbeteren en chronische ziekten kunnen voorkomen.

Beluister het interview met Prof. Ellen Blaak bij BNR Nieuwsradio.

Bron: MUMC+

 

 

Meer informatie over de rol van genetica in een persoonlijk voedingsadvies, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.