Eerste onderzoeksresultaten van Kaliumstudie

4 november 2022

NierpatiŽnten krijgen vaak het advies om minder kalium te eten. Uit de eerste resultaten van de Kaliumstudie blijkt dat kalium meestal veilig is voor patiŽnten met nierschade.

 

Veel mensen eten te weinig kalium, terwijl kalium wel heel gezond is. NierpatiŽnten krijgen juist regelmatig het advies om minder kalium te eten. Is dat wel terecht?

 

Kalium: vriend of vijand?

Bij gezonde mensen kan het eten van weinig kalium zorgen voor een hoge bloeddruk. Daardoor kan uiteindelijk een beroerte, een hartinfarct en nierschade ontstaan. Meer kalium eten (door bijvoorbeeld meer fruit, groenten of noten te eten) helpt om de bloeddruk te verlagen en deze aandoeningen te voorkomen.

Maar nierpatiŽnten krijgen vaak juist het advies om dit niet te doen. Kalium heeft voor mensen met nierschade namelijk twee kanten. Aan de ene kant kunnen nierpatiŽnten baat hebben bij de gezonde effecten van kalium. Zij hebben namelijk vaak een hoge bloeddruk en een hoger risico op beroertes en hartinfarcten. Kalium vermindert het risico daarop. En daarmee ook het risico op snelle achteruitgang van nierfunctie. Maar aan de andere kant lopen mensen met nierschade een hoger risico op ernstige hartritmestoornissen door te veel kalium in het bloed (hyperkaliŽmie). Daarom krijgen mensen met nierschade vaak een kaliumbeperkt dieet als advies.

 

Kaliumstudie

Nieuwe inzichten uit wetenschappelijk onderzoek laten zien dat er geen sterke relatie is tussen hoeveel kalium iemand eet en de hoeveelheid kalium die in het bloed zit. Is het dan wel terecht dat nierpatiŽnten minder kalium moeten eten?

Om op die vraag een antwoord te geven is de Kaliumstudie gestart. In dit onderzoek wordt bekeken of meer kalium - tot de (normale) aanbevolen hoeveelheid - veilig is voor mensen met nierschade, en of het eten van meer kalium verdere nierschade kan voorkomen.

De eerste resultaten van de Kaliumstudie zijn nu gepubliceerd in Journal of the American Society of Nephrology. Bij ruim 200 deelnemers met een nierfunctie tussen de 15 en 44% is gekeken of meer eten van kalium veilig is. Wat bleek? Meer kalium is meestal veilig voor mensen met nierschade: bij 89% van de deelnemers bleef het kaliumgehalte in het bloed binnen de veiligheidsgrenzen (geen hyperkaliŽmie). 11% van de deelnemers kreeg wel milde hyperkaliŽmie. Deze deelnemers waren ouder en hadden bij het begin van de studie al veel kalium in het bloed.

 

Vervolgonderzoek

Dit onderzoek krijgt een vervolg. Er wordt nu gekeken of kalium verdere achteruitgang van de nierfunctie voorkomt. Daarna wordt onderzocht of deelnemers die kalium krijgen na 2 jaar een betere nierfunctie hebben dan deelnemers die geen kalium krijgen.

 

Meer informatie over Kaliumstudie

Bekijk de YouTube video over de Kaliumstudie:

 

Bekijk de webinar Kalium: vriend of vijand bij chronische nierschade? gegeven door Martin Gritter (arts-onderzoeker van Erasmus MC in Rotterdam) op de wetenschapsdag van de Nierstichting op 8 oktober 2022:

 

K+onsortium

De kaliumstudie is een landelijk wetenschappelijk onderzoek, waarbij de effecten van kalium op nierschade worden onderzocht. Twintig ziekenhuizen verspreid over heel Nederland doen mee aan het onderzoek. De ziekenhuisbezoeken in het kader van het onderzoek vinden grotendeels plaats in de universitair medische centra in Groningen (UMCG), Amsterdam (AMC), Leiden (LUMC) en Rotterdam (Erasmus MC). Het onderzoek wordt ondersteund door de Nierstichting.

Bron: Nieren.nl

 

 

Meer informatie over natrium, kalium en de natrium-kalium-balans en nierziekten en hypertensie, zie:

 

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.