Onderzoek naar effecten kalium bij nierpatiŽnten

25 april 2017

Er wordt Nederlands onderzoek gestart om het verband tussen kalium en nierschade te onderzoeken.

 

PatiŽnten met chronische nierschade krijgen vaak een kaliumbeperkt dieet om een te hoge kaliumconcentratie in het bloed te voorkomen. Maar recente studies laten zien dat het eten van meer kalium juist zorgt voor minder nierschade.

Als je meer kalium eet, scheiden je nieren meer kalium en meer zout uit. Het is al langer bekend dat te veel zout slecht voor je is. Maar het blijkt lastig om minder zout in te nemen, omdat het overal in onze voeding voorkomt. Kalium helpt mee om natrium uit je lichaam te verwijderen en dat is gunstig voor de bloeddruk. De meeste patiŽnten gebruiken minder kalium in hun voeding dan aanbevolen is. Het verhogen van de hoeveelheid kalium in de voeding helpt dus om de bloeddruk en mogelijk ook de nierfunctie gezond te houden. Een dieet met meer kalium en minder natrium kan dus gezonder zijn voor nierpatiŽnten.

Om het verband tussen kalium en nierschade te onderzoeken, krijgen wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Erasmus MC, het UMC Groningen en het AMC een subsidie van 1,25 miljoen euro van de Nierstichting. De onderzoekers vormen samen het K+onsortium, een samenwerkingsverband tussen vier nefrologen. Het onderzoek start in 2017 en loopt 5 jaar.

Bron: LUMC

 

Meer informatie over natrium, kalium en de natrium-kalium-balans en nierziekten, zie:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.