Invoering vitamine-K-injectie voor pasgeborenen is uitgesteld

28 oktober 2022

Medio 2022 zou overgeschakeld worden op het nieuwe vitamine-K-profylaxe beleid. De invoering zal echter op zijn vroegst eind 2023 plaatsvinden.

 

In juni 2021 hebben wij u bericht over de invoering van het nieuwe vitamine-K-profylaxe beleid per medio 2022 naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad uit 2017 (zie Vitamine-K-injectie voor alle pasgeborenen).

De landelijke implementatieproces was eerder door het ministerie van VWS neergelegd bij de NVK (Nederlandse Vereniging van Kinderartsen) en de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen). De NVK en KNOV hebben echter aangegeven hiervoor geen verantwoordelijkheid te kunnen en willen nemen.

Dit heeft ertoe geleid dat het ministerie van VWS heeft besloten zelf de regie en verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de landelijke implementatie van het nieuwe vitamine-K-profylaxe beleid. De verwachting is nu dat de invoering op zijn vroegst eind 2023 zal plaatsvinden.

Bronnen: KNOV / Ministerie van VWS

 

 

Meer informatie over de vitamine-K-behoefte van zuigelingen en de mogelijke vitamine-K-deficiŽntiebloedingen bij pasgeborenen, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.