Vitamine-K-injectie voor alle pasgeborenen

10 juni 2021

Vanaf medio 2022 zullen alle pasgeborenen in Nederland voortaan kort na de geboorte een injectie met vitamine K toegediend krijgen.

 

Baby’s krijgen vlak na de geboorte vitamine K, omdat een tekort aan vitamine K bloedingen kan veroorzaken. De gevolgen van deze bloedingen kunnen heel ernstig zijn, vooral als dat in de hersenen gebeurt. Zuigelingen krijgen nu nog vitamine K in de vorm van druppels.

De Gezondheidsraad gaf in 2017 aan dat orale vitamine-K-druppels sommige kinderen niet genoeg beschermen. Het gaat om pasgeborenen die borstvoeding krijgen en een verstoorde vetopname hebben. Bij de geboorte is niet te zien bij welke kinderen dit het geval is.

Het RIVM heeft in 2020 onderzoek gedaan naar het draagvlak voor wijziging van de toediening van vitamine K voor alle zuigelingen en de uitvoerbaarheid en kosten ervan. Het ministerie van VWS heeft vervolgens overlegd met (beroeps)organisaties die betrokken zijn bij uitvoering van dit beleid. Uit dit overleg bleek dat deze organisaties de wijziging van het huidige beleid allemaal steunen.

Vervolgens heeft het RIVM (in opdracht van VWS) samen met zorgprofessionals uit de geboortezorg en belangenorganisaties van ouders, een Implementatieplan vitamine K-profylaxe voor zuigelingen gemaakt. Daarin staat wat nodig is om de toedieningsvorm te veranderen.

Het plan is nodig omdat de toediening via een prik gevolgen heeft voor verschillende processen in de geboortezorg en voor zorgprofessionals, ouders en kinderen die hierbij betrokken zijn. Mede naar aanleiding van dit plan heeft VWS nu besloten om het advies van de Gezondheidsraad op te volgen en te kiezen voor nieuw beleid voor alle zuigelingen.

Uitgangspunt is 1 prik met 1 mg vitamine K vlak na de geboorte, tenzij ouders dit niet willen. Voor deze ouders is er een orale optie. Dan krijgt hun baby vitamine-K-druppels via de mond: 3x 2 mg vitamine K (bij de geboorte, na 4 tot 6 dagen en 4 tot 6 weken).

De 1e dosis (zowel injectie als orale toediening) wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Ouders die kiezen voor orale toediening, moeten zelf de 2e en 3e orale dosis betalen.

Het RIVM ondersteunt de voorbereidingen door en de afstemming tussen (beroeps)organisaties. Ook wordt voor (toekomstige) ouders landelijk voorlichtingsmateriaal ontwikkeld.

Medio 2022 zal naar verwachting overgeschakeld worden op het nieuwe vitamine-K-profylaxe beleid.

Bronnen: RIVM / Rijksoverheid

 

 

Meer informatie over de vitamine-K-behoefte van zuigelingen en de mogelijke vitamine-K-deficiëntiebloedingen bij pasgeborenen is te vinden in het e-book Alles over Vitamine K.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.