Verhoging inname nitraatrijke groenten verlaagt de bloeddruk

10 januari 2022

Het dagelijks eten van meer nitraatrijke groenten (200-250 g/dag) kan zorgen voor een daling van de bloeddruk.

 

Van een aantal diten weten we dat zij veel groente bevatten. Zoals bij een vegetarisch, veganistisch of Mediterraan eetpatroon. Van deze diten is ook bekend dat zij een positief effect kunnen hebben op ons hart- en vaatstelstel door de bloeddruk te verlagen. Er zijn verschillende stoffen in groente die hier mogelijk voor kunnen zorgen. En daarvan lijkt nitraat te zijn; een stof die een plant van nature uit de bodem haalt om te kunnen groeien en die wordt opgeslagen in de bladeren. Het zijn daarom vooral groene bladgroente (zoals spinazie, rucola, sla, en paksoi) die, naast rode bieten, veel nitraat bevatten.

Cindy van der Avoort onderzocht of het eten van meer nitraatrijke groente kan zorgen voor een positief effect op de gezondheid. Zij concludeert dat het dagelijks eten van 200-250 g nitraatrijke groente per dag leidt tot een verhoging van het nitraat- en nitrietgehalte in het bloed en kan zorgen voor een daling van de bloeddruk.

Het effect van het gebruik van nitraatrijke groente op de bloeddruk is goed zichtbaar bij gezonde mensen en bij diegene met een verhoogde bloeddruk. Het effect lijkt niet aanwezig te zijn bij mensen die lijden aan een ernstigere cardiovasculaire aandoening, in dit geval perifeer vaatlijden. Om die reden is het interessant om nitraatrijke groente te adviseren ter preventie van cardiovasculaire ziekten, om zo het gebruik van medicatie uit te stellen of mogelijk te vervangen.

Op vrijdag 14 januari 2022 hoopt Cindy van der Avoort te promoveren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (inmiddels verplaatst naar 8 april 2022).

Bron: Radboud Universiteit

 

 

Meer informatie over de invloed van nitraatrijke producten op de bloeddruk, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.