Nederlanders zijn in de afgelopen 6 jaar nauwelijks minder zout en suiker gaan eten, hoewel de overheid in 2014 afspraken maakte met de voedingsindustrie, supermarkten, horeca en cateraars over het terugdringen van de inname.
In 2014 werd het Akkoord Verbetering Productsamenstelling door Minister Schippers gesloten met brancheorganisaties van supermarkten (CBL), producenten (FNLI), horeca (KHN) en cateraars (Veneca) over de verbetering van productsamenstelling en productaanbod.
Het RIVM concludeert in het onderzoeksrapport Het geschatte effect van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling op de dagelijkse zout- en suikerinname in Nederland. Eindrapportage 2014-2020 dat Nederlanders sinds 2014 per dag slechts 1 snufje zout en 2 suikerklontjes minder consumeren.
Die kleine stap vooruit is vooral geboekt doordat mensen minder zout via brood, vlees, kaas en soep binnenkrijgen en minder suiker via frisdranken. Het levert een afname van 0,5 g zout en 7,5 g suiker op.
Hoeveel minder verzadigd vet mensen hebben binnengekregen is door het RIVM niet berekend, omdat daarvoor te weinig afspraken waren gemaakt. Met een dagelijkse inname van 8,7 g zout en 114 g suiker, krijgt een volwassen Nederlander dagelijks nog steeds te veel binnen. Om tot gezondere producten en een gezonder aanbod te komen, moeten de afspraken met de voedingsmiddelenindustrie, supermarkten, horeca en cateraars verder aangescherpt worden volgens het RIVM.
Bron: RIVM
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|