Preventieakkoord Overgewicht: onvoldoende effect

23 januari 2019

Uit de beoordeling van het RIVM blijkt dat het overeengekomen pakket maatregelen uit het Nationaal Preventieakkoord onvoldoende is voor het terugdringen van overgewicht.

 

In november 2018 is het Nationaal Preventieakkoord voor het terugdringen van overgewicht, roken en problematisch alcoholgebruik verschenen.

Het pakket aan maatregelen ter preventie van overgewicht bevat onder andere: meer watertappunten in publieke ruimten, geen verkoop van suikerhoudende frisdrank op scholen, Schijf van Vijf campagne, verdere verlaging suikergehalte in frisdrank, gezonder voedingsaanbod in kantines en restaurants, intensivering van het programma Jongeren op Gewicht en leefstijlbegeleiding vanuit de gezondheidszorg.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft de effecten van het Nationaal Preventieakkoord beoordeeld en weergegeven in de Quickscan mogelijke impact Nationaal Preventieakkoord.

De cijfers voor overgewicht lagen in 2017 op:

  • volwassenen 48,7%
  • jongeren 13,5%

 

Het is de ambitie om het percentage overgewicht voor 2040 terug te brengen naar:

  • volwassenen < 38%
  • jongeren < 9,1%

 

De VTV-2018 (Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2018) laat zien dat het percentage mensen met overgewicht in de toekomst verder zal stijgen.

Met de doorgerekende maatregelen kan deze stijging afgezwakt worden, maar niet omgebogen in een daling, zoals uit de grafiek blijkt.

Schatting mogelijke impact Preventieakkoord Overgewicht

Er zijn daarom extra maatregelen nodig om de ambitie uit het Preventieakkoord Overgewicht te halen.

Bron: RIVM

 

Meer informatie over de preventie en behandeling van obesitas, zie e-book Obesitas.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.