Leefstijlcoach tůch vaak niet vergoed

8 januari 2019

Mensen met overgewicht die een leefstijlcoach inschakelen, krijgen die vaak niet vergoed terwijl die zorg wel in het basispakket zit.

 

'Verzekeraars hebben dit product al verkocht aan patiŽnten, terwijl het nog helemaal niet is ingekocht', stelt zorggroep Medrie (regio Zwolle/Flevoland) die namens leefstijlcoaches en huisartsen onderhandelt. Zorgwaakhond de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zegt zorgwekkende signalen te hebben ontvangen en heeft verzekeraars gewezen op hun zorgplicht.

Vanaf 1 januari 2019 is de leefstijlcoach een verplicht onderdeel in het basispakket van alle zorgverzekeraars. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakte daarvoor dit najaar 15,5 miljoen euro vrij. Iedereen met overgewicht of obesitas krijgt de zogenoemde gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) vergoed, als de huisarts een doorverwijzing geeft. De GLI is een tweejarig traject waarin patiŽnten hulp krijgen bij een gezonde leefstijl. 3,5 miljoen Nederlanders komen daarvoor in aanmerking.

Uit een rondgang van de Stentor blijkt dat Zilveren Kruis, de grootste verzekeraar in Stentor-gebied, nog geen contracten heeft met zorggroepen in Oost-Gelderland (Apeldoorn en omstreken) en Medrie (Zwolle en Flevoland). Ook verzekeraar Menzis heeft nog geen contracten met coaches in dit gebied. De zorggroepen onderhandelen namens huisartsen en leefstijlcoaches met verzekeraars over de contracten. Het uitblijven van afspraken leidt er toe dat de meeste verzekerden nog geen volledige vergoeding krijgen wanneer zij een leefstijlcoach inschakelen.

Bekijk ook het programma De Monitor over dit onderwerp.

Bron: De Stentor

 

 

Bekijk het e-book Obesitas voor voedings- en leefstijladviezen in de preventie en behandeling van obesitas en het bereiken van een gezondere leefstijl.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.