Overheidsmaatregelen voor een gezondere bevolking?

7 april 2021

Het RIVM en experts stellen extra maatregelen voor om het roken, alcoholgebruik en overgewicht te verminderen.

 

De ambities van het Nationaal Preventieakkoord dat in 2018 werd afgesloten, zullen met de huidige maatregelen in 2040 niet gehaald worden.

Door corona zijn veel afspraken nog niet van de grond gekomen. Terwijl de noodzaak voor een gezondere bevolking, alleen maar sterker is geworden nu is gebleken dat op de ICís veel COVID-19 patiŽnten met leefstijlgerelateerde klachten terechtkomen.

In het rapport Inventarisatie aanvullende maatregelen Nationaal Preventieakkoord; mogelijke vervolgstappen richting de ambities voor 2040 somt het RIVM tientallen maatregelen op waarmee de doelen toch in zicht zullen komen. De ingrepen zijn niet nieuw, wel is voor het eerst door wetenschappers en deskundigen van gezondheidsorganisaties een ranglijst gemaakt.

Zo zou om overgewicht aan te pakken de BTW moeten worden afgeschaft op producten uit de Schijf van Vijf. Ook adviseren experts om met werkgevers strengere afspraken te maken over gezond eten op de werkvloer. Daarnaast zouden er minder verkooppunten voor fastfood moeten komen. Ook een suikertaks scoort hoog, een maatregel die zich onder andere in het Verenigd Koninkrijk al heeft bewezen.

Om alcoholgebruik terug te dringen, staan in de top 10 van de experts: minimumprijzen voor alcohol, accijnsverhoging, een verbod op contact tussen brouwers en studenten- en sportverenigingen (om bijvoorbeeld korting op grootverbruik te stoppen) en verkoop alleen bij slijterijen.

De meeste doelen voor roken zijn met de huidige maatregelen wel bereikbaar. Maar het aantal jongere rokers kan verder dalen als de belasting op sigaretten nog verder omhoog gaat en als jongeren geen tabak meer mogen kopen.

Bron: RIVM

 

 

Lees meer over voedings- en leefstijladviezen in de preventie van overgewicht en obesitas:

 

 

Lees meer over het belang van een gezonde voeding en leefstijl in de preventie van COVID-19:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.