Foliumzuurgebruik rondom de zwangerschap

28 januari 2020

Er is meer en actuele informatie nodig over het gebruik van foliumzuursuppletie rondom de zwangerschap, aldus het RIVM.

 

Circa 25% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft (volgens de Voedselconsumptiepeiling 2012-2016) een inadequate foliumzuurinname. Onder jongere vrouwen (19-30 jaar) is dit zelfs 33%.

In Nederland wordt sinds 1993 vrouwen geadviseerd om foliumzuursupplementen te slikken vanaf minimaal 4 weken voor tot 8 weken na de bevruchting om het risico op neuraalbuisdefecten (zoals een open ruggetje) bij het ongeboren kind te verkleinen.

Uit een studie over het gebruik van supplementen bleek dat minder dan 40% van de vrouwen met een lager opleidingsniveau in 2009 foliumzuur slikte tijdens de aanbevolen periode. Daarom zijn daarna verschillende projecten opgezet om de voorlichting over het gebruik van foliumzuur te verbeteren.

Het is niet duidelijk hoeveel vrouwen momenteel foliumzuur slikken en of het foliumzuurbeleid heeft gezorgd voor een afname in het aantal afwijkingen bij de geboorte.

Volgens het RIVM is daarom meer en actuele informatie nodig over het gebruik van het foliumzuursupplement rondom de zwangerschap, de redenen waarom vrouwen het wel of niet gebruiken, en hoe vaak het open ruggetje voorkomt. Deze informatie is belangrijk om het foliumzuurbeleid te evalueren en eventueel te verbeteren.

Bron: RIVM

 

 

Een adequate foliumzuurstatus vr en tijdens de zwangerschap kan het risico op zwangerschapscomplicaties en geboorte-afwijkingen verlagen. Meer informatie zie e-book Alles over Foliumzuur.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.