Seleniumtekort bij patiŽnten met hartfalen

13 december 2019

Uit onderzoek van het UMCG blijkt dat 20% van de patiŽnten met hartfalen een seleniumtekort heeft.

 

Uit onderzoek van postdoc-onderzoeker Nils BŲmer van het UMCG blijkt dat 20% van de patiŽnten met hartfalen een seleniumtekort heeft. In het onderzoek zijn de gegevens van een groot Europees bestand van 2.500 patiŽnten met hartfalen uit 11 verschillende landen gebruikt. Het onderzoek is gepubliceerd in de European Journal of Heart Failure.

Verder blijkt uit zijn onderzoek dat patiŽnten met een seleniumtekort zich veel minder kunnen inspannen, een lagere kwaliteit van leven hebben en dat het sterfterisico 50% hoger ligt bij patiŽnten met een seleniumtekort.

Daarnaast ging BŲmer in zijn onderzoek na of er een verband is tussen het seleniumtekort en de oorzaken en gevolgen van hartfalen. Hij kweekte daarvoor menselijke hartspiercellen en ging in het lab na hoe zij reageerden op een seleniumtekort. Uit dit in vitro onderzoek blijkt dat dat een seleniumtekort leidt toe een verzwakte mitochondriale functie waardoor de hartspiercel minder energie kan aanmaken.

Er is meer onderzoek nodig om de effecten van seleniumsuppletie bij patiŽnten met hartfalen te onderzoeken, vooral bij patiŽnten met een seleniumtekort.

Bron: UMCG

 

 

Meer informatie over het bepalen van de seleniumstatus van patiŽnten, zie e-book Labbepalingen Voedingsstatusdiagnostiek.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.