Dorst bij hartfalen

7 oktober 2019

Dorst bij patiŽnten met harfalen is een serieus probleem en gerelateerd aan de vochtbeperking en de dosis lisdiuretica die zij gebruiken.

 

Uit onderzoek (periode 2012-2016) onder patiŽnten in Nederlandse, Zweedse en Japanse hartfalenklinieken blijkt dat dorst een serieus probleem is bij patiŽnten met hartfalen.

Dorst blijkt gerelateerd aan de voorgeschreven vochtbeperking en de dosis lisdiuretica, terwijl patiŽnten zelf vaak dachten dat zout of kruidig eten de belangrijkste oorzaak was van hun dorst.

De onderzoekers adviseren daarom om bij dorst de vochtbeperking en de dosis lisdiuretica te heroverwegen.

In de multidisciplinaire richtlijn Hartfalen uit 2010 wordt aanbevolen om alleen een vochtbeperking te overwegen bij patiŽnten met ernstig hartfalen (NYHA-klasse III of IV). Van de Nederlandse deelnemers had 26% ernstig hartfalen, maar was bij 95% een vochtbeperking afgesproken.

Het is dus raadzaam om bij patiŽnten met hartfalen het vochtbeleid nog eens kritisch te evalueren.

Eventueel kan er ook een tijdelijke vochtbeperking afgesproken worden, bijvoorbeeld bij patiŽnten met ernstige decompensatio cordis of hyponatriŽmie.

In de richtlijn voor hartfalen van de European Society of Cardiology uit 2016 wordt een vochtbeperking niet meer gekoppeld aan de NYHA-klasse, maar wordt aanbevolen om een vochtbeperking van 1,5-2 l per dag te overwegen bij patiŽnten met ernstig hartfalen om symptomen van vochtophoping te verlichten.

Bronnen: Journal of Cardiovascular Nursing / NTvG

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.