Kinderen overschrijden de acceptabele dagelijkse inname (ADI) voor fosfor. De maximale hoeveelheid van fosfaten die als voedseladditief worden gebruikt, zouden daarom opnieuw herzien moeten worden.
Fosfaten zijn essentiële voedingsstoffen (in de vorm van fosfor) die van nature voorkomen in voedingsmiddelen.
Fosfaten worden echter ook via voedseladditieven aan voeding toegevoegd. Voedseladditieven kunnen bijdragen aan 6-30% van de totale fosforinname.
Fosfor uit voedseladditieven heeft echter een veel hoger absorptiepercentage (90-100%) dan uit voeding (circa 50-60%), waardoor het een nog grotere bijdrage levert.
De EFSA (European Food Safety Authority) gaat uit van een acceptabele dagelijkse inname (ADI) van 40 mg fosfor/kg lichaamsgewicht/dag.
Uit de nieuwe publicatie van de EFSA waarin de fosfaten uit voedseladditieven (E338-341, E343, E450-452) worden beoordeeld, blijkt dat zuigelingen vanaf 4 maanden, peuters, kinderen en adolescenten deze ADI gemakkelijk overschrijden.
De EFSA adviseert om de fosfaatinname via voedseladditieven voor kinderen te verlagen.
Daarvoor adviseert de EFSA om het maximum gehalte van toegevoegde fosfaten aan voedingsmiddelen te herzien en een maximum gehalte voor fosfaten in supplementen vast te stellen.
Bron: EFSA
Meer informatie over de fosforinname, fosfor in voedseladditieven en de schadelijke effecten van te veel fosfor, zie e-book Alles over Fosfor van VoedingOnline.
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|