De laatste jaren is de fosforinname toegenomen door het gebruik van meer fosforbevattende voedseladditieven, toch is de werkelijke fosforinname niet goed bekend.
Fosfor is een mineraal dat wij nodig hebben in ons lichaam, maar teveel fosfor is niet goed voor de gezondheid (vooral als dit met weinig calcium wordt gecombineerd).
De laatste jaren is door de stijging van het gebruik van kant-en-klaar producten en fast foods de inname van fosfor sterk toegenomen. Dit wordt met name veroorzaakt door een toename van fosforbevattende voedseladditieven in onze voeding.
De inname van fosforbevattende voedseladditieven in de Verenigde Staten werd in 1990 geschat op 470 mg/dag. Nu wordt geschat dat afhankelijk van de individuele voedselkeuze, de fosforinname uit voedseladditieven kan oplopen tot 1.000 mg/dag.
Daarnaast wordt het fosfor uit voedseladditieven zeer goed opgenomen (95%), terwijl het van nature aanwezige fosfor in plantaardige producten voor 50% en in dierlijke producten voor 60% wordt opgenomen.
Toch weten wij niet goed hoe hoog de fosforinname in Nederland is. De tabel van NEVO (Nederlands Voedingsstoffenbestand) geeft vaak alleen het van nature aanwezige fosfor aan en niet het fosfor dat afkomstig is uit voedseladditieven. Uit de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling 2007-2010 (werkt met de gegevens van NEVO) komt naar voren dat de gemiddelde fosforinname van mannen van 7-69 jaar varieerde van 1.135-1.803 mg/dag en voor vrouwen van 7-69 jaar van 1.136-1.381 mg/dag. De werkelijke fosforinname ligt waarschijnlijk een stuk hoger.
Het zou goed zijn als er betere fosforgegevens beschikbaar komen zowel in de NEVO-tabel als in de Voedselconsumptiepeilingen.
Lees meer over fosfor in het e-book Alles over Fosfor.
Beste Maryse,
Bedankt voor je reactie en toelichting.
Per e-mail ontvang je extra informatie.
Met vriendelijke groet,
Manon Verheul
Beste Manon,
We hebben op je website jouw aanbeveling gelezen mbt fosfor.
Wij zijn het ermee eens dat de NEVO-tabel onvoldoende gegevens bevat om de werkelijke inname van fosfor te berekenen, waardoor de voedselconsumptiepeiling vermoedelijk een onderschatting aan fosfor oplevert. Deze kwestie heeft wel onze aandacht, maar we zijn niet direct in staat dit op te lossen. De NEVO-tabel is vooral gevuld met generieke voedingsmiddelen, het is geen tabel die veel gegevens op merkniveau bevat. De producten waarbij fosfor geanalyseerd is, zijn veelal op basis van een mengmonster van meerdere producten. Zoals jij al schreef is fosfor onderdeel van additieven en het gebruik daarvan verschilt per product per merk. Wil je daar betere gegevens van in de tabel, dan zouden alle fabrikanten moeten aanleveren hoeveel van welk fosforbevattend additief zij in welke voedingsmiddelen verwerken. De verwachting is dat de respons op zo'n verzoek onvoldoende zal zijn om de fosforgegevens in NEVO te verbeteren.
Omdat de kwestie wel onze aandacht heeft, zouden we graag de referenties ontvangen van de in het nieuwsbericht genoemde studies in de Verenigde Staten. Aangezien je onderzoek naar fosfor hebt gedaan, heb je misschien ook referenties die het belang/gevaar voor de volksgezondheid aangeven. Zouden we die ook kunnen krijgen?
Met vriendelijke groeten,
Maryse Niekerk
mede namens de collega's van het NEVO-team en VCP-team RIVM.