Evaluatie Eetscore

11 september 2019

Eetscore verbindt patiŽnt, diŽtist en andere zorgprofessionals door voeding bespreekbaar te maken in de zorgpraktijk.

 

Dit blijkt uit het ZonMw project (in opdracht van Zorginstituut Nederland) dat de toepassing van de Eetscore in de eerste- en tweedelijnszorg evalueerde.

Met goede voeding is gezondheidswinst te behalen, juist ook bij chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en type-2-diabetes. Toch krijgt het voedingsadvies nog steeds te weinig aandacht in de zorg.

Eetscore brengt in kaart in hoeverre iemand voldoet aan de Richtlijnen Goede Voeding.

 

Polikliniek

In Ziekenhuis Gelderse Vallei is de Eetscore poliklinisch geŽvalueerd bij patiŽnten met hypertensie en bij patiŽnten die het hartrevalidatieprogramma volgen.

Eetscore blijkt een brug te slaan tussen patiŽnt en arts, zonder op de stoel van de diŽtist te gaan zitten.

'Met de Eetscore kan ik snel en gestructureerd aandacht geven aan voeding in de spreekkamer', aldus internist-vasculair geneeskundige Remy Bemelmans in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Met Eetscore kun je de voedingskwaliteit van patiŽnten monitoren. Zo helpt Eetscore om een doorverwijzing naar een diŽtist op het juiste moment in te zetten.

Uit de evaluatie onder diŽtisten blijkt dat ook voor hen de Eetscore een goede start is voor de voedingsanamnese.

 

Huisartsenpraktijk

In huisartsenpraktijk Bennekomzorg is de Eetscore geŽvalueerd bij patiŽnten met diabetes mellitus type 2. De praktijkondersteuner besprak de resultaten van de Eetscore met de patiŽnt ťn maakte samen met de patiŽnt een plan.

De mogelijkheid van Eetscore om in kleine stapjes te werken werd als prettig ervaren. Eerst worden 1 of 2 componenten afgesproken om te verbeteren, bijvoorbeeld de groente-inname. Als een patiŽnt er aan toe is, wordt een volgende component ingezet.

Ongeveer de helft van de patiŽnten geeft aan de Eetscore-resultaten graag met iemand te willen bespreken.

 

Inbedding in eHealth

In Ziekenhuis Gelderse Vallei wordt ook gewerkt aan de inbedding van Eetscore in eHealth, aldus projectleider Anne Slotegraaf. Daarmee wordt alle informatie op ťťn plek samengebracht, zowel voor arts als patiŽnt.

 

Betrokkenheid van diŽtisten

De Nederlandse Vereniging voor DiŽtisten (NVD) is betrokken bij de doorontwikkeling van de Eetscore en ook met diŽtisten uit het werkveld wordt samen gewerkt. Verder is ook het Voedingscentrum betrokken bij dit project.

Bronnen: Alliantie Voeding / ZonMw

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

23 september 2019 09:49 Manon Verheul
 Eetscore
Om de Eetscore goed te laten functioneren is de betrokkenheid van de diŽtist op de polikliniek en in de huisartsenpraktijk essentieel.
23 september 2019 09:38 wilma koghee
 Eetscore
Vast een mooi instrument maar wat een groot verschil tussen de reactie die ik lees bij toepassing op de polikliniek en bij de huisartsenpraktijk waar geen woord over de diŽtist is te lezen. Wel POH en "iemand" wie dat dan ook mag zijn.

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.