Eetscore verbindt patiënt, diëtist en andere zorgprofessionals door voeding bespreekbaar te maken in de zorgpraktijk.
Dit blijkt uit het ZonMw project (in opdracht van Zorginstituut Nederland) dat de toepassing van de Eetscore in de eerste- en tweedelijnszorg evalueerde.
Met goede voeding is gezondheidswinst te behalen, juist ook bij chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en type-2-diabetes. Toch krijgt het voedingsadvies nog steeds te weinig aandacht in de zorg.
Eetscore brengt in kaart in hoeverre iemand voldoet aan de Richtlijnen Goede Voeding.
Polikliniek
In Ziekenhuis Gelderse Vallei is de Eetscore poliklinisch geëvalueerd bij patiënten met hypertensie en bij patiënten die het hartrevalidatieprogramma volgen.
Eetscore blijkt een brug te slaan tussen patiënt en arts, zonder op de stoel van de diëtist te gaan zitten.
'Met de Eetscore kan ik snel en gestructureerd aandacht geven aan voeding in de spreekkamer', aldus internist-vasculair geneeskundige Remy Bemelmans in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Met Eetscore kun je de voedingskwaliteit van patiënten monitoren. Zo helpt Eetscore om een doorverwijzing naar een diëtist op het juiste moment in te zetten.
Uit de evaluatie onder diëtisten blijkt dat ook voor hen de Eetscore een goede start is voor de voedingsanamnese.
Huisartsenpraktijk
In huisartsenpraktijk Bennekomzorg is de Eetscore geëvalueerd bij patiënten met diabetes mellitus type 2. De praktijkondersteuner besprak de resultaten van de Eetscore met de patiënt én maakte samen met de patiënt een plan.
De mogelijkheid van Eetscore om in kleine stapjes te werken werd als prettig ervaren. Eerst worden 1 of 2 componenten afgesproken om te verbeteren, bijvoorbeeld de groente-inname. Als een patiënt er aan toe is, wordt een volgende component ingezet.
Ongeveer de helft van de patiënten geeft aan de Eetscore-resultaten graag met iemand te willen bespreken.
Inbedding in eHealth
In Ziekenhuis Gelderse Vallei wordt ook gewerkt aan de inbedding van Eetscore in eHealth, aldus projectleider Anne Slotegraaf. Daarmee wordt alle informatie op één plek samengebracht, zowel voor arts als patiënt.
Betrokkenheid van diëtisten
De Nederlandse Vereniging voor Diëtisten (NVD) is betrokken bij de doorontwikkeling van de Eetscore en ook met diëtisten uit het werkveld wordt samen gewerkt. Verder is ook het Voedingscentrum betrokken bij dit project.
Bronnen: Alliantie Voeding / ZonMw
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|
Om de Eetscore goed te laten functioneren is de betrokkenheid van de diëtist op de polikliniek en in de huisartsenpraktijk essentieel.
Vast een mooi instrument maar wat een groot verschil tussen de reactie die ik lees bij toepassing op de polikliniek en bij de huisartsenpraktijk waar geen woord over de diëtist is te lezen. Wel POH en "iemand" wie dat dan ook mag zijn.