Hoogleraar Coeliakie

5 september 2019

Luisa Mearin is in het LUMC benoemd tot hoogleraar kindergeneeskunde met bijzondere aandacht voor coeliakie.

 

Kinderarts maag-darm-leverziekten Luisa Mearin staat al jaren aan het hoofd van de Coeliakiepoli van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Per 1 juli 2019 is zij benoemd tot hoogleraar Kindergeneeskunde, met als bijzondere leeropdracht coeliakie en andere chronische inflammatoire darmaandoeningen.

Mearin houdt zich bezig met de zorg voor kinderen met coeliakie (glutenintolerantie). Gluten zijn eiwitten in granen die veel worden gebruikt in onze normale voeding, zoals tarwe, gerst, rogge en spelt. 'Coeliakie is een auto-immuunziekte. Bij kinderen met coeliakie reageert het immuunsysteem abnormaal op gluten, waardoor de patiŽnten auto-antilichamen aanmaken en de darmwand beschadigd raakt. Het is een ziekte voor het leven', legt zij uit.

 

Diagnose vaak gemist

De enige behandeling voor coeliakie is een glutenvrij dieet, met begeleiding van een diŽtist. Dit werkt goed, maar het is belangrijk om er vroeg mee te beginnen. Daar gaat het volgens Mearin vaak mis. 'De diagnose coeliakie wordt vaak gemist, doordat de klachten uiteenlopend zijn en ook kunnen passen bij andere aandoeningen. Wij hebben tegenwoordig simpele bloedtesten die coeliakie zeer waarschijnlijk maken of kunnen aantonen, maar dan moet er wel eerst aan de ziekte worden gedacht.' Nascholing van huisartsen, jeugdartsen en kinderartsen staat dan ook hoog op haar agenda.

 

Webcamconsult

Ook wil de nieuwe hoogleraar de zorg voor haar patiŽnten verbeteren. Dat doet zij onder meer met e-health. 'Wij hebben op de Coeliakiepoli onderzoek gedaan naar webcamconsulten. PatiŽnten vertellen vanuit huis hoe het gaat met hun gezondheid, het dieet en hun kwaliteit van leven. Dit werkt goed: patiŽnten, hun ouders en de artsen zijn tevreden en het is kostenbesparend. Wij zijn nu bezig om het in te voeren in de standaardzorg.

 

Genetica en coeliakie

Op onderzoeksgebied houdt Mearin zich bezig met de vraag hoe coeliakie te voorkomen is. Wij weten dat genetica en blootstelling aan gluten een belangrijke rol spelen, maar dat is niet voldoende. Er moeten andere factoren zijn, die wij nog niet kennen. In het project PreventCD volgen wij vanaf hun geboorte een grote groep kinderen uit Europa met verhoogd risico voor coeliakie om daarachter te komen.

 

Vroege opsporing

Zolang coeliakie nog niet kan worden voorkomen, richt Mearin zich op vroege opsporing. 'Wij werken nu samen met de consultatiebureaus in de regio Kennemerland. Als jeugdartsen op basis van een korte symptomenlijst coeliakie vermoeden, krijgen de kinderen een snelle coeliakietest op het consultatiebureau. Op basis van een druppel bloed krijgen de jeugdartsen binnen 10 minuten een uitslag over specifieke coeliakie-antilichamen. Indien de snelle test afwijkend is, komen de kinderen naar het LUMC om de diagnose te bevestigen. Het is simpel en het werkt goed. Als het effectief blijkt te zijn, op grond van diagnose, kosten, acceptatie en ethische aspecten, willen wij deze vroege opsporing van coeliakie uitbreiden naar andere regio's.'

Bron: LUMC

 

 

Voor meer informatie over de genetica en gluten, zie e-book Genetica en voedingsadvies.

 

 

Gerelateerd nieuws: