Balans tussen vitamine K en vitamine D

29 mei 2019

Voor gezonde botten en bloedvaten is een goede balans nodig tussen vitamine K en vitamine D en wordt calcium bij voorkeur geleverd door voedingsmiddelen.

 

Zowel vitamine D als vitamine K (vooral vitamine K2) zijn belangrijk voor de botgezondheid en voor gezonde bloedvaten.

Vitamine D zorgt vooral voor de opname van calcium uit de voeding, waarna vitamine K er voor zorgt dat dit ook daadwerkelijk in de botten terecht komt.

Daarnaast is voldoende calcium (uit voeding) belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat calciumsuppletie minder gunstig is omdat dit kan neerslaan in de bloedvaten (dit in tegenstelling tot calcium uit voedingsmiddelen).

Naast vitamine-D-suppletie, is daarom het bevorderen van het gebruik van (gefermenteerde) melkproducten en kaas belangrijk om zowel de inname van vitamine K2 en calcium te verhogen. Daarnaast leidt de inname van onder andere meer groene groenten tot een hogere inname van vitamine K1.

Teveel vitamine-D-suppletie kan een negatief effect hebben op de vitamine-K-status. Dit kan met name van belang zijn voor personen met een lage vitamine-K-status (zoals personen die vitamine-K-antagonisten gebruiken en nierpatiŽnten). Een goede balans tussen vitamine K en vitamine D is belangrijk en hiervoor kan het nodig zijn om zowel de vitamine-D- als de vitamine-K-status te bepalen.

 

Meer informatie over de samenwerking tussen vitamine K en vitamine D en de calciumbronnen uit de voeding, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.