Effect nitraatrijke groenten tijdens Vierdaagse

10 mei 2019

Tijdens de Vierdaagse wordt onderzoek gedaan naar het effect van nitraat op de bloeddruk en sportprestatie.

 

Heeft een hogere inname van nitraatrijke groenten effect op de bloeddruk en op sportprestaties? Dat gaan Nijmeegse onderzoekers van de Heart Beet studie de komende maanden onderzoeken bij deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse.

Van nitraat is al bekend dat het de bloeddruk op de korte termijn verlaagt, maar er is nog weinig onderzoek gedaan naar het langetermijneffect van meer nitraat eten en sporten.

De onderzoekdeelnemers met een (licht) verhoogde bloeddruk (zonder bloeddrukverlagende medicatie) starten 12 weken voorafgaand aan de Vierdaagse met de inname van extra nitraat.

De 1e groep wordt gevraagd in die 12 weken meer nitraatrijke groenten (zoals rucola, sla, rode bieten, paksoi, courgette en spinazie) te eten. Om de inname van nitraatrijke groenten te verhogen, doen de deelnemers mee aan 2 kookworkshops en krijgen elke week advies over het bereiden van nitraatrijke groenten.

De 2e groep moet dagelijks een flesje geconcentreerd bietensap (70 ml) drinken.

Bij de 3e groep vindt geen interventie plaats en zij worden geadviseerd om hun huidige leefstijl niet aan te passen. Dit is de controlegroep.

Tijdens de Vierdaagse starten de deelnemers hun dag in het onderzoekscentrum en na het wandelen komen zij daar weer terug voor wat uitgebreidere metingen. Daarnaast worden ze gevraagd bij het begin van het onderzoek en 12 weken later na afloop van het onderzoek, 24 uur een bloeddrukmeter te dragen.

Bronnen: Radboudumc / Eat2move

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.