Supplementen geen vervanging voor gezonde voeding

11 april 2019

Vitamines en mineralen zijn van belang, maar alleen een voedingssupplement innemen is niet aan te raden.

 

Om langer te leven is een goede vitamine- en mineralenstatus van belang, maar dit kan beter worden bereikt met een gezonde voeding dan met het alleen innemen van supplementen.

Uit de Amerikaanse NHANES studie (n=30.899 volwassenen) die in de Annals of Internal Medicine is gepubliceerd, blijkt dat een goede vitamine- en mineralenstatus van belang is maar alleen als deze bereikt is met een gezonde voeding.

Vooral een hogere inname van vitamine A, vitamine K, magnesium, zink en koper via de normale voeding is gerelateerd aan een lager overlijdensrisico. Deze associatie werd niet gevonden met supplementen.

Een overmatige inname van calcium via supplementen (≥ 1.000 mg calcium/dag) verhoogt het risico om aan kanker te overlijden met 53%. Een overmatige calciuminname via de voeding is echter niet geassocieerd aan een hoger kankerrisico.

Ook bij personen die hoge vitamine-D-hoeveelheden innemen en die geen lage vitamine-D-status hebben, hebben een hoger risico om te overlijden.

Supplementen kunnen (tezamen met een gezonde voeding) nuttig zijn om een te lage vitamine- en mineralenstatus te verbeteren, maar het monitoren van de voedingsstatus en goede voedingsadviezen zijn hierbij van belang.

 

Meer informatie over het belang van vitamines en mineralen, zie:

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.