Wie gezond leeft, leeft 6 jaar langer

6 februari 2019

De Rotterdam studie (die al 30 jaar duurt) laat voor het eerst concreet zien wat gezond leven oplevert.

 

Mensen die niet roken, niet te zwaar zijn en een goede bloeddruk hebben, leven gemiddeld 6 jaar langer dan mensen mét die 3 risicofactoren. Ze leven zelfs 9 jaar langer in goede gezondheid.

Onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus MC hebben de invloed van de 3 risicofactoren (roken, overgewicht en bloeddruk) op 6 chronische, levensbedreigende ziekten berekend. Het gaat om kanker, hartziekten, beroerte, diabetes, longziekten (met COPD als belangrijkste) en neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson en dementie.

Hartziekte, kanker, COPD en diabetes zijn samen goed voor 87% van de eerste levensbedreigende ziekten bij mensen met de 3 risicofactoren. Bij de gezondlevenden zijn die 4 aandoeningen toch nog, maar gemiddeld jaren later, bij 65% de eerst optredende chronische ziekte.

Dementie springt in het ontstane gat: voor bijna 20% van de mensen zonder de 3 belangrijke risicofactoren is dat de eerste levensbedreigende ziekte. Bij slechts 4% van de rokers met overgewicht en hoge bloeddruk is dementie de eerste ziekte (zij zijn vaak al overleden voordat dementie kan ontstaan).

Gezond leven schuift vooral hartziekten, longziekten en diabetes weg in de tijd, blijkt uit deze Rotterdamse cijfers. Maar wie door gezond leven ziekten uitstelt of voorkomt, zal uiteindelijk zien dat een andere ziekte staat te wachten om in het ouder wordende lichaam toe te slaan.

Het onderzoek is gepubliceerd in PLoS Medicine.

Bronnen: NRC / NOS / AD

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.