Een ongezond voedingspatroon is na roken de grootste risicofactor op overlijden.
Een ongezond voedingspatroon dat onder meer bestaat uit weinig volkoren granen, groente, fruit en veel zout en suiker, is wereldwijd gezien een van de grootste doodsoorzaken.
Dat blijkt uit het grootschalige en doorlopende Global Burden of Disease-onderzoek, dat data over gezondheid verzamelt uit elk land ter wereld. In het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet is een aantal verschillende papers gepubliceerd met daarin conclusies over de gemiddelde levensverwachting en de meest voorkomende risicofactoren op dood en ziekte.
Een ongezond voedingspatroon is na roken de grootste risicofactor op overlijden, blijkt uit het onderzoek. Daarbij houden andere risicofactoren, waaronder diabetes en een hoge bloeddruk, verband met een ongezond voedingspatroon.
72% van de sterfgevallen wordt veroorzaakt door niet-overdraagbare ziekten, waarbij overgewicht tot een van de grootste risicofactoren behoort.
Bronnen: The Lancet / The Guardian / Nu.nl