Voedingsadviezen bij valpreventie

3 oktober 2018

Vitamine D krijgt aandacht in valpreventieprogramma’s, maar zijn er ook andere voedingsmaatregelen die het valrisico kunnen verminderen?

 

Deze week (van 1 tot 7 oktober 2018) is het valpreventieweek. In deze week wordt aandacht besteed aan beweegprogramma's gericht op mobiliteit, spierkracht en balans, aanpassingen in huis/woonomgeving, medicatiebewaking, verbeteren visus en vitamine-D-suppletie.

Maar zijn er ook andere voedingsstoffen die invloed hebben op het valrisico?

Niet alleen een vitamine-D-deficiëntie, maar ook een tekort aan vitamine B12, foliumzuur, thiamine (vitamine B1), ijzer, magnesium en natrium kunnen het valrisico verhogen doordat zij leiden tot spierzwakte, duizeligheid, anemie of een slechte coördinatie.

Verder zijn voedingsadviezen belangrijk voor het behoud van spiermassa en het voorkomen van sarcopenie.

Ook aandacht voor de voedingsstatus en voedingsadviezen verdienen daarom een plaats in de valpreventieprogramma’s.

 

Voor meer informatie, zie 'Valrisico' in de ZiektebeeldenIndex.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.