Natriumbeperkt dieet na niertransplantatie

11 april 2018

Een natriumbeperkt dieet verlaagt de bloeddruk en daarmee mogelijk het risico op hart- en vaatziekten bij niertransplantatiepatiŽnten.

 

Het risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten is voor niertransplantatiepatiŽnten vele malen groter dan voor de gemiddelde mens. Dat komt doordat ze naast de 'standaard' risicofactoren als hoge bloeddruk, overgewicht en diabetes, ook een slechtere nierfunctie hebben. Bovendien gebruiken ze medicijnen tegen afstoting van de donornier, zoals prednisolon.

Prednisolon lijkt erg op het lichaamseigen stresshormoon cortisol en heeft onder meer hoge bloeddruk als bijwerking.

Laura de Vries toont in haar proefschrift Towards personalized cardiovascular risk management in renal transplant recipients aan dat niertransplantatiepatiŽnten die een natriumbeperkt dieet volgen een veel lagere bloeddruk hebben, zonder dat dit nadelige effecten heeft op de nierfunctie. In het onderzoek zijn de effecten van een natriumbeperkt dieet (1.150 mg natrium ofwel 50 mmol natrium/24 uur) onderzocht ten opzichte van een voeding met normaal natriumgehalte (3.500 mg natrium ofwel 150 mmol natrium/24 uur). In de groep met de natriumbeperking lag de gemiddelde systolische bloeddruk op 129 mmHg en de diastolische bloeddruk op 79 mmHg. In de groep met een normaal natriumgehalte in de voeding lag dit op respectievelijk 140 mmHg en 86 mmHg.

Vervolgens toont ze aan dat de mate waarin prednisolon de aanmaak en omzetting van cortisol beÔnvloedt, gerelateerd is aan het aantal bijwerkingen van prednisolon, het optreden van het metabool syndroom en aan overlijden aan hart- en vaatziekten op de lange termijn. Zij adviseert daarom in de toekomst de behandeling met prednisolon te monitoren door het meten van de hoeveelheid cortisol in de urine. Zo kan schade door prednisolon mogelijk beperkt worden en kan het risico op bijwerkingen en hart- en vaatziekten op de lange termijn mogelijk verkleind worden.

Laura de Vries promoveert vandaag aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

 

Meer informatie over de effecten van een natriumbeperking, zie e-book Alles over Natrium en chloor.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.