Zoutbeperking verlaagt kans op nierdialyse

6 december 2011

Patiënten met chronische nierziekten hebben baat bij een zoutbeperking en kunnen daarmee de kans op nierdialyse verkleinen.

 

Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat patiënten met chronische nierziekten die goed zijn ingesteld op bloeddrukverlagende geneesmiddelen, baat hebben bij een zoutbeperking. Hoe minder zout zij eten, hoe meer zij voortschrijdend nierfunctieverlies kunnen voorkomen. De kans om op lange termijn afhankelijk te worden van nierdialyse wordt daarmee verkleind. Dit onderzoek is vorige week gepubliceerd in The Journal of the American Society of Nephrology.

In deze studie kregen 500 patiënten met een chronische nierziekte het advies matig te zijn met de inname van zout. Na 4 jaar was een duidelijk effect waarneembaar van zoutbeperking.

In de groep patiënten met een lage zoutinname (minder dan 7 g zout per dag, wat overeen komt met het advies over de zoutinname voor de algemene bevolking) werd nierdialyse noodzakelijk bij 20%, terwijl dit in de groep met een hoge zoutinname (14 g zout of meer per dag) 60% was.

Bij de patiënten die overmatig zout gebruikten, reageerde het eiwit in de urine niet op de behandeling met geneesmiddelen, ondanks de goed gereguleerde bloeddruk. Overmatig zoutgebruik verhindert dus de eiwitverlagende werking van remmers van het RAAS, met als gevolg voortgaand nierfunctieverlies en uiteindelijke noodzaak tot nierdialyse.

 

Bron: Universitair Medisch Centrum Groningen

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.