Kinderen gebruiken onvoldoende vitamine D

13 juli 2017

Bijna de helft van de Haagse kinderen van 5 jaar en ouder zou vitamine-D-suppletie moeten gebruiken, maar een groot deel van hen doet dat niet of onvoldoende.

 

De GGD Haaglanden heeft onderzoek gedaan in de JGZ 4-18 jaar naar het gebruik van vitamine-D-suppletie. Dit werd geregistreerd tijdens de standaardconsulten in de periode november 2014-oktober 2015.

De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert aan kinderen vanaf 4 jaar met een donkere huid of onvoldoende blootstelling aan zonlicht om dagelijks 10 µg vitamine-D-suppletie te gebruiken.

Van de Haagse kinderen vanaf 5 jaar had 46% een donkere huid en 2% had een lichte huid maar kwam onvoldoende buiten. Zij hadden het advies gekregen vitamine-D-suppletie te gebruiken.

Van de kinderen die extra vitamine D zouden moeten gebruiken, deed 35% dit in voldoende mate. Dit aantal daalde naar 20% bij de 10-jarigen en bij kinderen in klas 2 van het voortgezet onderwijs.

De onderzoekers concluderen dat het vitamine-D-suppletieadvies voor kinderen vanaf 4 jaar die een donkere huid hebben of onvoldoende buitenkomen, onvoldoende geļmplementeerd is.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

 

Meer informatie over het belang van vitamine D voor kinderen en pubers, zie e-book Alles over Vitamine D.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.