Te veel zout in ambachtelijke broden

7 december 2016

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel ambachtelijke broden veel zouter zijn dan wettelijk is toegestaan.

 

De test Zout in ambachtelijke brood staat in de Gezondgids van december 2016.

De Consumentenbond bekeek het zoutgehalte in ambachtelijke broden als desem en spelt van 10 bakkerijketens. Bij elke keten werd van 3 broodsoorten het zoutgehalte gemeten. Van de 30 onderzochte broden zitten er 13 boven en 5 op de wettelijke zoutnorm voor brood.

De bakkerijbranche heeft de afgelopen jaren zelf aangedrongen op het stapsgewijs verlagen van het zoutgehalte in brood, zodat consumenten geleidelijk konden wennen aan een minder zout.

Door de nieuwe wettelijke zoutnormen is het supermarktbrood sinds 2009 25% minder zout geworden.

Naar aanleiding van het onderzoek van de Consumentenbond naar ambachtelijk brood bij bakkerijketens hebben inmiddels de meeste ketens toegezegd hun receptuur aan te passen.

 

Rectificatie van de Consumentenbond (09-12-2016):
Bij het omrekenen van de hoeveelheid zout per brood naar de hoeveelheid zout per snee is een fout gemaakt. Grand-mère wit van Vlaamsch Broodhuys en Oberlander wit desem van Meesterbakker Roodenrijs bevatten geen 0,8 g maar 0,5 g zout per snee. Dit blijven de zoutste broden uit de test en de conclusies van het onderzoek zijn ongewijzigd: 13 van de 30 onderzochte broden bevatten meer zout dan de wettelijke norm.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.