Grotere, zwaardere kinderen door antibiotica

15 augustus 2016

Antibioticakuren in de eerste 2 levensjaren stimuleren de groei van kinderen, zowel hun lengte als hun gewicht.

 

Deze onderzoeksresultaten van de Universiteit Maastricht zijn gepubliceerd in The Journal of Pediatrics.

Voor de studie werden 979 kinderen gedurende 10 jaar gevolgd en werden andere factoren die de groei kunnen beÔnvloeden meegenomen.

Met name de kinderen die in de eerste 6 levensmaanden een antibioticakuur kregen en zij die er meerdere kregen tussen het 1e en 2e levensjaar, bleken langer en zwaarder te worden dan kinderen die geen antibiotica hadden gekregen.

In het licht van de toename van obesitas achten de onderzoekers het wenselijk om ook dit effect van bepaalde antibiotica (vooral penicilline-achtige antibiotica uit de beta-lactamgroep) mee te nemen in het voorschrijfgedrag.

De meeste antibiotica worden nog steeds voorgeschreven aan kinderen. Circa 70% van de kuren wordt voorgeschreven voor luchtweginfecties, terwijl dat veelal eigenlijk onnodig is.

Hoewel het mechanisme dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van langere en zwaardere kinderen niet precies bekend is, gaat men er momenteel van uit dat de invloed van antibiotica op de darmflora hiervoor verantwoordelijk is. De darmflora van kinderen tot 2-3 jaar is nog gevoeliger voor verstoringen dan die van oudere kinderen en volwassenen.

Bron: Universiteit Maastricht

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.