Op 7 januari 2016 zijn de lang verwachte Amerikaanse voedingsrichtlijnen verschenen ofwel de Dietary Guidelines for Americans 2015-2020.
Op 4 november 2015 verschenen de Nederlandse voedingsrichtlijnen ofwel de Richtlijnen goede voeding 2015.
De belangrijkste aanbevelingen uit de Amerikaanse voedingsrichtlijnen:
Consumeer een gezonde voeding met een adequaat energiegehalte.
Een gezonde voeding bevat:
- groenten uit alle subgroepen (donker groene, rode en oranje groenten, peulvruchten (bonen en erwten) en zetmeelrijke groenten)
- fruit, met name als hele vruchten
- granen, waarvan ten minste de helft als volkoren granen
- magere en halfvolle melkproducten (inclusief melk, yoghurt, kaas en/of gevitamineerde sojaproducten)
- een variëteit aan eiwitrijke producten zoals vis, mager vlees en gevogelte, eieren, peulvruchten (bonen en erwten), noten, zaden en sojaproducten
- oliën
Een gezonde voeding bevat weinig:
- verzadigde vetzuren en transvetzuren (maximaal 10 En% verzadigde vetzuren)
- toegevoegde suikers (maximaal 10 En% toegevoegde suikers)
- zout (maximaal 2.300 mg natrium/dag)
Amerikaanse diëtisten hebben in hun commentaar op deze richtlijnen laten weten dat zij liever hadden gezien dat de beperkingen ook in voedingsmiddelengroepen waren aangegeven, zoals:
- eet minder junk en fast food (zoals chips, patat, gefrituurde voedingsmiddelen, koek, snoep)
- eet minder bewerkte voedingsmiddelen
- drink water in plaats van frisdranken en suikerrijke dranken
- verklein de portiegroottes
(zie commentaar Marion Nestle en commentaar op Foodnavigator).
Gerelateerd nieuws: