Amerikaanse voedingsrichtlijnen 2015-2020

8 januari 2016

Gisteren zijn de nieuwe Dietary Guidelines for Americans verschenen.

 

Op 7 januari 2016 zijn de lang verwachte Amerikaanse voedingsrichtlijnen verschenen ofwel de Dietary Guidelines for Americans 2015-2020.

Op 4 november 2015 verschenen de Nederlandse voedingsrichtlijnen ofwel de Richtlijnen goede voeding 2015.

 

De belangrijkste aanbevelingen uit de Amerikaanse voedingsrichtlijnen:

Consumeer een gezonde voeding met een adequaat energiegehalte.

Een gezonde voeding bevat:

  • groenten uit alle subgroepen (donker groene, rode en oranje groenten, peulvruchten (bonen en erwten) en zetmeelrijke groenten)
  • fruit, met name als hele vruchten
  • granen, waarvan ten minste de helft als volkoren granen
  • magere en halfvolle melkproducten (inclusief melk, yoghurt, kaas en/of gevitamineerde sojaproducten)
  • een variëteit aan eiwitrijke producten zoals vis, mager vlees en gevogelte, eieren, peulvruchten (bonen en erwten), noten, zaden en sojaproducten
  • oliën

 

Een gezonde voeding bevat weinig:

  • verzadigde vetzuren en transvetzuren (maximaal 10 En% verzadigde vetzuren)
  • toegevoegde suikers (maximaal 10 En% toegevoegde suikers)
  • zout (maximaal 2.300 mg natrium/dag)

 

Amerikaanse diëtisten hebben in hun commentaar op deze richtlijnen laten weten dat zij liever hadden gezien dat de beperkingen ook in voedingsmiddelengroepen waren aangegeven, zoals:

  • eet minder junk en fast food (zoals chips, patat, gefrituurde voedingsmiddelen, koek, snoep)
  • eet minder bewerkte voedingsmiddelen
  • drink water in plaats van frisdranken en suikerrijke dranken
  • verklein de portiegroottes

(zie commentaar Marion Nestle en commentaar op Foodnavigator).

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.