Door toename CO2-uitstoot afname voedingswaarde

18 november 2025

Door een stijging van de CO2-uitstoot daalt de voedingswaarde van gewassen. Ze bevatten onder andere minder zink, ijzer en eiwitten.

 

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden dat gepubliceerd is in het tijdschrift Global Change Biology.

Voedselgewassen worden minder voedzaam, calorierijker en mogelijk ook giftiger door de toename van CO2 in de atmosfeer.

Door toename van het CO2-gehalte in de lucht neemt de voedingswaarde van gewassen af: ze bevatten onder andere minder zink, ijzer en eiwitten. Gemiddeld dalen deze voedingsstoffen met 4,4%, maar er zitten ook dalingen bij van 38%. Tegelijkertijd neemt het aantal calorieën toe, wat kan bijdragen aan overgewicht. Ook zijn er aanwijzingen dat schadelijke stoffen zoals kwik en lood in concentratie toenemen. Hoewel er meer data nodig zijn om dit laatste verder te onderzoeken.

De gewassen voor de verschillende studies groeiden zowel binnen als buiten onder experimentele omstandigheden. Hoe reëel is het dat ons eten echt calorierijker, minder voedzaam en giftiger worden? Voor de nulmeting lag het CO2-niveau op 350 parts per million (ppm) en de onderzoekers keken wat er zou gebeuren bij 550 ppm, een niveau dat we in ons leven nog verwachten te bereiken. We leven nu met 425 ppm, dus we zijn al halverwege dit model. Volgens de onderzoekers suggereren de resultaten dat ons dieet nu al minder voedzaam is dan enkele decennia geleden. In de toekomst moeten we mogelijk ons dieet aanpassen om voldoende essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen.

Bron: Universiteit Leiden

 

 

Meer informatie over het belang van ijzer en zink, zie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.