De truc om je zoetekauw te temperen door tijdelijk te minderen met suiker en zoetstoffen, lijkt toch niet te werken. Dit blijkt uit een grootschalig Wagenings onderzoek.
Uit Wagenings onderzoek blijkt dat mensen na 6 maanden zoetarme voeding nog net zo dol zijn op zoet als daarvoor. Ook wie juist extra zoete voeding kreeg, ging zoet niet lekkerder vinden. 'Onze voorkeur voor zoet blijkt hardnekkiger dan gedacht', concludeert promovendus Eva Čad.
Het internet staat vol tips om je voorkeur voor zoet te 'resetten': laat zoet eten en drinken staan, en je zou vanzelf minder trek krijgen in zoetigheid. Maar daar is nauwelijks wetenschappelijk bewijs voor.
Čad zette daarom een langdurige interventiestudie op met 180 proefpersonen. Zij kregen 6 maanden lang ontbijt, lunch en snacks thuisbezorgd, met daarin veel, weinig of een gemiddelde hoeveelheid zoete producten. Dat ging om producten gezoet met suiker en zoetstoffen. Waar de zoetarme groep bijvoorbeeld naturel yoghurt en paprikaspread kreeg, kreeg de zoete groep fruitige yoghurt en zoete pindakaas. De middelste groep kreeg zowel de zoete als de niet-zoete producten.
Voor, tijdens en na het onderzoek deden de proefpersonen een uitgebreide smaaktest met producten zoals cake, custard en limonade, elk in 5 verschillende zoetheidsniveaus: van nauwelijks zoet tot extreem zoet. De onderzoekers vroegen hoe lekker de proefpersonen deze producten vonden en hoe zoet ze die vonden smaken. Die beoordeling veranderde nauwelijks gedurende het onderzoek, ongeacht het voedingspatroon. 'Ik had verwacht dat de voorkeur zou verschuiven', zegt Čad. 'Dat mensen die zoeter aten ook zoetere producten lekkerder gingen vinden, en andersom. Maar dat gebeurde dus niet.'
Eva Čad promoveert op haar proefschrift Sweet Tooth: Nature or Nurture? Assessing the role of dietary sweetness exposure on sweet taste liking op 13 juni 2025 bij Humane Voeding & Gezondheid.
Bron: WUR
In hoeverre is een zoete smaak aangeboren? Lees meer over wat bekend is over dna en smaak:
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|